Skoči na glavno vsebino

V projektu TRALES je partnerska organizacija Aristotel University of Thessaloniki (AUTH) organizirala drugo mednarodno projektno srečanje TPM-2. Srečanje je potekalo od 24. do 25. avgusta 2022 v Solunu v Grčiji. Udeležili smo se ga udeleženci iz partnerskih držav (Grčija, Nemčija, Italija in Slovenija), v večini preko videokonferenčne povezave (zaradi bolniške odsotnosti in službene zadržanosti).

Na srečanju smo pregledali napredek projekta (menedžment, aktivnosti, diseminacija projektnih aktivnosti in projekta v celoti). Vsak partner je predstavil svoj del aktivnosti, in sicer:

ŠC Škofja Loka, Srednja šola za strojništvo, ki sta jo zastopala Alojzij Kokalj, vodja MIC-a, in Tadej Gartner, koordinator projektov Erasmus+, je bila zadolžena za predstavitev koncepta digitalne platforme učne tovarne s poudarkom na orodjarstvu.

– VHS Bildungswerk GmbH (vodilni partner in krovni koordinator projekta TRALES) je predstavil koncept digitalne platforme učne tovarne s poudarkom na mehatroniki.

– AUTH, grški partner,  je bila zadolžen za predstavitev pedagoške in ekonomske podpore platforme za uspešno izvedbo projekta tudi v smislu mehkih veščin.

– Eurokultura, italijanski partner, pa je predstavil proces popisa pedagoških vsebin in procesa diseminacije projektnih rezultatov.

Celota platform pa bo tvorila digitalno platformo učne tovarne za poklice prihodnosti, saj bo vključevala tudi uporabo tehnologij kot so 3D tiskanje, CAD/CAM ter VR in AR tehnologijo. Te tehnologije so tudi glavni del nadgradnje poklica mehatronik in orodjar na prehodu digitalizacije delovnih procesov, ki jih bo tudi vključevala platforma učne tovarne. Nastala platforma bo tudi osnova za nadgradnjo projekta centrov odličnosti v poklicnem izobraževanju in usposabljanju, za katerega bomo vlogo oddali v mesecu septembru 2023, po zaključku projekta TRALES.

Dostopnost