Skoči na glavno vsebino

Knjižnica ŠC Škofja Loka

Prva stran | Knjižnica ŠC

Knjižnica je prostor, kjer lahko dijaki in študentje poiščejo strokovno literaturo, literaturo za splošno-izobraževalne predmete in knjižno gradivo za veselje in prosti čas. Je multimedijski prostor, kjer si dijaki lahko v okviru šolskih ur ogledajo filme na filmskem platnu z dobrim ozvočenjem. Je tudi prostor za medsebojno druženje in poglabljanje medsebojnih prijateljskih odnosov. Dijaki in študentje imajo na voljo tudi uporabo štirih računalnikov.
V knjižnici imamo preko 11.200 enot knjižnega in neknjižnega gradiva. Dijakom, študentom, učiteljem in ostalim strokovnim delavcem so med drugim na razpolago periodične publikacije, ki jih lahko berejo v čitalnici ali pa si jih za krajši čas izposodijo domov.
Knjižno gradivo je dosegljivo po načelu prostega pristopa. Uporabniki lahko iščejo gradivo s pomočjo računalnika preko spleta, saj je knjižnica aktivno vključena v slovensko prosto dostopno vzajemno kataložno bazo COBISS+. Gradivo je urejeno po sistemu univerzalne decimalne klasifikacije (UDK-sistem).
Storitve šolske knjižnice so enakopravno zagotovljene vsem članom šolske skupnosti, ne glede na starost, raso, spol, religijo, narodnost, jezik, strokovni ali socialni status. (IFLA-UNESCO Manifest).

enot knjižnega in neknjižnega gradiva

Delovni čas knjižnice

Knjižnica deluje na dveh lokacijah.

Center

Ponedeljek 7.00-17.00

Torek-petek 7.00-15.00

Trata

Ponedeljek-petek 7.00-11.30

Petra Žemva

nadomešča Katjo Mrak

T 04 506 23 04

E petra.zemva@scsl.si

Irena Jenko

T 04 506 23 45

E irena.jenko@scsl.si

Knjižnični red

Članstvo

Član knjižnice avtomatsko postane vsak dijak. Člani knjižnice so tudi zaposleni v šoli. Dijaki in zaposleni ne plačujejo članarine.

Izposoja

Izbira gradiva za študente je velika. Na voljo so strokovno gradivo, leposlovje in periodika v čitalnici. V priročni knjižnici ponujamo priročnike, slovarje in enciklopedije. Izposoja je za študente in profesorje brezplačna. Gradivo si lahko izposodite na dom, in sicer:

  • knjižno gradivo za 14 dni,
  • serijske publikacije pa za 1 teden.

Podaljšanje

Gradivo je mogoče podaljšati, in sicer:

  • knjižno gradivo za 2 tedna
  • serijske publikacije za 1 teden

Odškodnine

  1. Za nepravočasno vrnjeno gradivo knjižnica zaračunava zamudnino po veljavnem ceniku:
  • 0,10 EUR /enoto gradiva /dan

Odškodnine za izgubljeno gradivo: vrednost gradiva + 3,5 EUR (stroški obdelave). Vrednost gradiva lahko uporabnik nadomesti tako, da prinese enako nadomestno gradivo. V tem primeru plača le stroške obdelave. Vrednost gradiva se določi glede na tržno ceno, dobavljivost in vrednost gradiva za naše uporabnike.

  1. Odškodnine za poškodovano gradivo:

Vrednost odškodnine se določi glede na tržno ceno gradiva in obseg poškodbe. Vrednost določi knjižničarka. Uporabniki so dolžni poravnati nastale stroške pred naslednjo izposojo gradiva.

Novo na šolskih knjižnih policah

Marshall B. Rosenberg, Nenasilna komunikacija

V knjigi je predstavljena preprosta, toda učinkovita metoda sporazumevanja, ki zadovoljuje potrebe vseh udeleženih. Popelje nas od razdiralnega jezika sodb, moraliziranja, vrednotenja in etiketiranja do povezovalnega jezika, v katerem se z opazovanjem in poslušanjem osredotočamo na potrebe in občutke sogovornika ter na jasen način izražamo svoje. Avtor poudarja, da nenasilna komunikacija ni toga, vnaprej dana formula, ampak je v vsaki situaciji, v različnih kulturah in ob različnih ljudeh drugačen odraz življenja v vseh udeleženih.

William Golding, Lord of the flies

Na oddaljenem otoku strmoglavi letalo. Skupina šolarjev je edina med preživelimi. Fantje sčasoma poskušajo vzpostaviti nadzor, njihov svet pa se postopoma spremeni v brutalno divjanje.

Kazuo Ishiguro, Never let me go

31-letna Kathy pripoveduje zgodbo o tem, kako se je poskušala sprijazniti s svojim otroštvom v na videz idilični Hailsham šoli in z usodo, ki je čakala njo in njene prijatelje. Gre za zgodbo o ljubezni, prijateljstvu in spominu, ki je vseskozi nabita z občutkom krhkosti življenja.

Feri Lainšček, Petelinje jajce

Založnik o knjigi

V drugem delu načrtovane trilogije, v kateri pisatelj na izviren način tematizira svoje otroštvo, spremljamo dečkovo življenje v predšolskem obdobju. Njegovo magično doživljanje sveta in vztrajno iskanje odgovorov na prva bivanjska vprašanja pisatelju omogočata zanj značilno poetično in s simbolno govorico poglobljeno besedilo. Prvine magičnega realizma, ki so sicer značilne za Lainščkova najboljša romaneskna dela, tako tokrat še posebej izstopajo. Svojevrsten preplet arhaičnega in pravljičnega, krščanske mitologije in komunistične ideologije ter neobičajne vsakdanjosti se zlijejo v sugestivno besedilo, ki nas ne nagovori le kot prispevek za avtorjevo biografijo, temveč tudi kot literarna mojstrovina.

Mary Kubica, Pogrešana

Založnik o knjigi

Prva, ki izgine, je Shelby Tebow. Nato nekaj uličic naprej od kraja, kjer so nazadnje opazili Shelby, izgineta še Meredith Dickey in njena šestletna hči Delilah, in tedaj v mirno sosesko useka strah. Po neuspešnem iskanju, ki sproži več vprašanj, kot ponudi odgovorov, primer slednjič zastara.

Zdaj pa, po enajstih letih, se Delilah nepričakovano pojavi. Vsi nestrpno čakajo, da bi izvedeli, kaj se ji je zgodilo, toda nihče ni pripravljen na to, kar jim Delilah razkrije. Nekateri bi zares naredili vse, prav vse, da bi prikrili resnico.

Alojz Ihan, Skupinska slika z epidemijo

Založnik o knjigi

Od začetka pandemije covida-19 je Alojz Ihan vsakih štirinajst dni objavljal kolumne v časopisu Delo. Skupinska slika z epidemijo prinaša ponatis teh zapisov in nekaj novih, skupaj pa predstavljajo večstransko analizo razvoja bolezni, ki je tako zaznamovala svet v letih od 2020 do 2022. Ihan je bil kot profesor mikrobiologije neposredno vpet v diagnostiko covida-19 v Sloveniji, kot klinični imunolog je sodeloval pri načrtovanju zdravljenja teh bolnikov in preventivnega cepljenja.

Meri Bozovičar, Aleksander Škorc, Parada posebnežev

Založnik o knjigi

Predstavljamo vam drugo knjigo klene 91 letne Škofjeločanke Meri Bozovičar, pod naslovom Parada posebnežev. V knjigi, ki jo je po njenem pripovedovanju napisal njen loški prijatelj Aleksander Škorc, je doživeto opisala razburljivo življenje naših dedkov in babic na Loškem. Knjiga za vse, ki želijo v času potovati, zabavati se in se smejati, se modrosti naučiti, povrh še kakšno solzo potočiti.

Žiga X Gombač, Cukrarna, Zgodba slovenske pesniške duše

Založnik o knjigi

Ilustrator Jaka Vukotič in pisatelj in pesnik Žiga X Gombač sta ustvarila zgodbo, ki spoji poetično in stripovsko govorico v izjemno lirično in slikovito pripoved o veri v moč poezije in nastajanju nove pesniške dobe. Je strip tu prevzel poetično govorico ali pa je poezija navdahnila stripovsko ilustracijo?

Lojze Grčman, Na spletni prižnici

Založnik o knjigi

Martin Golob je katoliški duhovnik mlajše generacije, ki tudi prek spleta preprosto in prisrčno nagovarja številne sledilce ter prinaša veselo oznanilo v živahen medijski svet. Pričevanje o stikih z njegovimi sledilci v času epidemije, o pristni navzočnosti na spletu ter o bistvenih vsebinah krščanske vere sta pripravila z Lojzetom Grčmanom, novinarjem portala Aleteia.

Kristin Hannah, Moja Aljaska

Založnik o knjigi

Ernt Allbright se je iz vietnamske vojne vrnil spremenjen in vzkipljiv. Ko je izgubil še eno službo, se je brez razmisleka odločil, da se bo z ženo in hčerko preselil na sever, kjer bo živel v skoraj popolni divjini.
Cora bi za moškega, ki ga ljubi, naredila vse, četudi to pomeni, da mu bo sledila v neznano. Trinajstletna Leni, ki je ujeta v močno plimovanje strastnega, nevihtnega razmerja svojih staršev, preostane le to, da gre z njima in si drzne upati, da bo ta nova dežela njeni družini obljubila boljšo prihodnost.

Jens Liljestrand, Tudi če se vse konča

Založnik o knjigi

Mednarodna uspešnica, ki slikovito opiše kaos in življenje v svetu, ki ga lahko v bližnji prihodnosti prinese podnebna kriza.
Še eno vroče poletje, še en zgodovinski vročinski val. Toda tokrat se življenje Didrika in njegove družine temeljito spremeni. Velik del severne Švedske je v plamenih, gozdni požari še širijo, v mestih potekajo evakuacije, porajajo se nemiri – povsod vlada neobvladljiv kaos. Načrtovano potovanje na Tajsko, ki ga je Didrik načrtoval za svojo družino in s katerim je skušal rešiti svoj propadajoči zakon, se zdi vse bolj podobno nečimrnim sanjam. Protagonisti knjige se nenadoma spremenijo v podnebne begunce, a čeprav svet, kot ga poznamo, pred njihovimi očmi razpada, se vsakodnevno življenje nadaljuje.

Ian Moore, Smrt in rogljički

Založnik o knjigi

Zabavna, napeta in skrivnostna kriminalka s francoskega podeželja!
Richard je srednjeletni Anglež, ki v izmišljenem kraju Val de Follet v dolini reke Loare vodi penzion. Richardu se nikoli nič ne dogaja in to mu je všeč.
Nekega dne pa izgine eden od gostov, ki na tapeti pusti krvav odtis dlani. Zagonetna gostja Valérie omahljivega Richarda prepriča, da se ji pridruži pri preiskavi izginotja.
Stvari postanejo resne in nekdo umori Avo Gardner, njegovo ljubo kokoš. Izginotje gosta je eno, s kokošmi drugih pa se ne gre zafrkavati!

Steve Haines, Tesnoba je res čudna reč

Založnik o knjigi

Jasen, zanimiv in nadvse koristen stripovski priročnik za mlade, ki se srečujejo z občutki tesnobe. Z njim bodo lažje prepoznali in premagali hromeča občutja in preprečili, da bi se razvila v anksiozno motnjo, ki lahko onemogoča normalno delovanje.

Karen M. McManus: Eden od nas je naslednji (Učila, 2020)

Založnik o knjigi

Gimnazija Bayview se je znašla pred novo uganko in novimi pravili …

 

Karen M. McManus: Eden od nas laže (Učila, 2022)

Založnik o knjigi

Kaj se zgodi, ko se pet učencev znajde v istem razredu in samo štirje pridejo ven živi?
Bodite pozorni in morda boste razrešili uganko …

Karen M. McManus: Dva lahko ohranita skrivnost (Učila, 2019)

Založnik o knjigi

Dva lahko ohranita skrivnost… če jo eden odnese v grob!

Echo Ridge je majhno ameriško mesto. Ellery ga še nikoli ni obiskala, je pa o njem veliko slišala. Pred petimi leti je mestece postalo razvpito zaradi umora kraljice srednješolskega plesa. Še prej, pred štiriindvajsetimi leti, je od tam skrivnostno izginila njena teta. Zdaj se morata Ellery in njen brat dvojček preseliti v Echo Ridge, rojstni kraj njune matere, in živeti z babico, ki jo komaj poznata …

Elena Ferrante, Zlagano življenje odraslih

Ena sama očetova nepremišljena izjava za vedno spremeni najstnico Giovanno. Prej pridna učenka, ljubljenka ponosnih staršev in lepa punčka vzornega obnašanja začne verjeti, da je grda, zlobna in pokvarjena. Začne se upirati staršem, učiteljem in drugim avtoritetam ter se zbliža z osovraženo teto z »druge strani« Neaplja. Obenem pa ji rana, ki ji jo zadajo starši, odpre oči tudi za vse tisto, česar doslej v svoji otroški naivnosti ni videla; za zanikrne, umazane kotičke mesta, za dejanja strasti, sovraštva in zavisti, hinavščino vzgoje in statusa, za pohlep in banalnost spolnosti – za zlagano življenje odraslih.

Karen M. McManus: Najslabši dan v življenju (Učila, 2022)

Založnik o knjigi

Nekaj, kar se lahko zgodi le v nočni mori, se zgodi zares.

Ivy, Mateo in Cal so bili nekoč dobri prijatelji. Zdaj so nekoliko odtujeni, družita pa jih dve stvari: vsi trije so dijaki na Gimnaziji Carlton in čaka jih najslabši dan v življenju …

Karen M. McManus: Sestrični (Učila, 2021)

Založnik o knjigi
Družina je vedno na prvem mestu. Pa je res?
Skrivnosti. Laži. Dediščina.
Milly, Aubrey in Jonah Story še nikoli niso videli svoje nesramno bogate babice Mildred Margaret Story, saj je pred štiriindvajsetimi leti na vsem lepem prekinila vse stike z lastnimi otroki. Nekega dne vnuki prejmejo pismo, v katerem jih skrivnostna babica povabi, naj preživijo počitnice v njenem priljubljenem letovišču …

Victoria Crossman: Kraljice: 3000 let zgodovine neverjetnih žensk (Morfemplus, 2022)

Založnik o knjigi

Odkrij 3000 let zgodovine ponosnih vladaric od Kleopatre do Boudike, od jamajške kraljice Nanny do Elizabete II.

Naj te osupne ljubezen Marije Antoanete do razkošja, uživaj v neposlušnosti carice Aleksandre in odkrij junaški pogum bojevniške kraljice Septimie Zenobie.

Zdaj je čas za slavljenje močnih in pogumnih žensk. Zdaj je čas za kraljice.

Alojz Ihan: Karantena (Beletrina, 2022)

Založnik o knjigi
Karantena je novi roman z zgovornim naslovom Alojza Ihana, uglednega zdravnika mikrobiologa in imunologa, pa tudi pesnika, pisatelja in esejista. Zato ni nič nenavadnega, da tudi njegovo najnovejše literarno delo prežema tema epidemije, ki je zarezala v naše življenje.

Protagonist romana Karantena je rentgenolog srednjih let Andrej Kos, ki želi novo jahto preizkusiti v družbi brata Petra in kolega Egona, epidemiologa za prehladne viruse. Sprva brezskrbne počitnice med valovi pa se zapletejo, ko na kopnem izbruhne epidemiološka katastrofa. Vsak od prijateljev situacijo doživlja drugače, vsi pa se začnejo sčasoma zavedati, kaj je v življenju zares pomembno in kaj nas dela ljudi.

Andrzej Sapkowski, Veščec, Zadnja Želja

Založnik o knjigi

Osrednji junak Geralt je veščec, že v otroštvu izurjen za lov in ubijanje pošasti. Poklican je v kraljestvo, kjer naj bi Štrigo, plod vladarjeve svetoskrunske ljubezni, ki mori ljudi, odrešil uroka.

Vendar ni vse, kar je videti pošastno, zlo, vse pošteno pa tudi ni dobro. Včasih je namreč težko vedeti, kdo je dober in kdo je v resnici pošast. Geralt je eden zadnjih preživelih veščecev na Kontinentu in briljanten borec. Že v mladih letih je razvil nadnaravne sposobnosti in veščine za spopad z morilskimi zvermi in jih okrepil z dolgotrajnim treningom in skrivnostnim eliksirjem. Geralt vendarle ni navaden morilec. Njegov edini namen je varovati dobro na svetu in uničiti podle zveri, ki napadajo nedolžne in pustošijo deželo.

Ana Gallo, Victor Escsndell: Znanstvene uganke: preizkusi svoje možgančke in razvozlaj 25 znanstvenih ugank (Hart, 2022)

Založnik o knjigi
Dobrodošli v knjigi znanstvenih ugank! S to knjigo želimo spraviti tvoj um v formo. Ali si vedel/-a, da možgani potrebujejo prav toliko telovadbe kot preostalo telo? Razvozlavanje teh ugank bo spodbudilo tvoje možgane k delu. Bodi radoveden/-a, sprašuj se, išči rešitve, preizkusi jih … razmišljaj kot znanstvenik/-ica! Vsi »skrivnostni« pripetljaji v tej knjigi temeljijo na znanstvenih načelih, ki so predstavljena na koncu knjige, kjer boš našel/-la tudi predloge za eksperimente, s katerimi se boš lahko pozabaval/-a. In če ugotoviš, da ti je znanost všeč, ne pozabi, da je na svetu še veliko znanstvenih ugank, ki jih je treba razrešiti.

Ana Gallo, Victor Escsndell: Umetniške uganke: preizkusi svoje možgančke in razvozlaj 25 umetniških ugank (Hart, 2022)

Založnik o knjigi
Se želiš preleviti v pravega detektiva umetnostne zgodovine? V tej knjigi te čaka 25 zabavnih ugank, ob katerih boš lahko napenjal/-a možgančke in se potopil/-a v svet umetnosti.
Na potovanju, ki te bo popeljalo od jamskih poslikav do grafitov sodobnih mest, boš odkril/-a številne vznemirljive zgodbe, osebe in zanimivosti. Da boš lahko tudi ti pustil/-a svoj pečat v zgodovini umetnosti, ti na koncu knjige predstavljamo različne aktivnosti, s katerimi boš lahko ustvarjal/-a svoje umetnine.

R. J. Palacio: Chrisova zgodba (Ocean, 2021)

Založnik o knjigi
Chrisova zgodba prinaša pomembno spoznanje, da se je za prava prijateljstva treba potruditi. Chris in Auggie, fant s prirojeno deformacijo obraza, se poznata že od rojstva, otroštvo sta preživela skupaj. Topla in empatična pripoved preskakuje med spomini iz njunega zgodnjega otroštva in enim samim dnevom iz sedanjosti, na koncu katerega Chris sprejme odločitev, za katero misli, da je najboljša, čeprav zanj ni najlažja.

R. J. Palacio: Charlottina zgodba (Ocean, 2018)

Založnik o knjigi
Ameriška uspešnica Čudo, prejemnica mnogih mednarodnih nagrad za kakovostno literaturo, ki je osvojila že milijone bralcev po vsem svetu, je v odličnem prevodu Boštjana Gorenca tudi pri nas ogrela srca mladostnikov in njihovih staršev, starih staršev, učiteljev, vzgojiteljev. Od izida v slovenščini novembra 2014 do danes se je uvrstila na številne sezname obveznega branja.
Charlottina zgodba prinaša dekliški pogled na dogodke v Beecherjevi osnovni šoli, ki jo v petem razredu začne obiskovati tudi August Pullman, fant s hudo deformacijo obraza.
Kako dekleta sprejmejo prihod novega sošolca in kaj menijo o nesramnem obnašanju nekaterih sošolcev? Zakaj je Charlotte do Augusta zadržana? Katera dekleta so »popularna« in katera niso? V čem je Summer drugačna od Charlotte? Kaj se zgodi, ko Ximena povabi Charlotte in Summer, naj prespita pri njej? In kaj Charlotte na koncu spozna v pogovoru z ravnateljem?

R. J. Palacio: Julianova zgodba (Ocean, 2017)

Založnik o knjigi
Ameriška uspešnica Čudo, prejemnica mnogih mednarodnih nagrad za kakovostno literaturo, ki je osvojila že milijone bralcev po vsem svetu, je v odličnem prevodu Boštjana Gorenca tudi pri nas ogrela srca mladostnikov in njihovih staršev, starih staršev, učiteljev, vzgojiteljev. Od izida v slovenščini novembra 2014 do danes se je uvrstila na številne sezname obveznega branja.
Julianova zgodba zdaj prinaša nov pogled na dogodke v Beecherjevi osnovni šoli, ki jo v petem razredu začne obiskovati tudi August Pullman, fant s hudo deformacijo obraza. Zakaj je Julian do novega sošolca Augusta tako nesramen? Zakaj se ga izogiba in mu v omarici pušča listke z žaljivimi sporočili? Kako se na Julianovo obnašanje odzove vodstvo šole? Kako pa na vse skupaj gledajo Julianovi starši?
In kdo na koncu poskrbi za to, da Julian obžaluje svoja neprimerna dejanja in postane boljši človek?

R. J. Palacio: Čudo (Ocean, 2022)

Založnik o knjigi
Izjemen roman je osvojil že milijone otrok in odraslih po vsem svetu. V odličnem prevodu Boštjana Gorenca je tudi v slovenščini postal izjemna uspešnica.
August Pullman se je rodil s hudo deformacijo obraza. Do desetega leta ni hodil v šolo, ampak je imel zaradi številnih zahtevnih operacij in dolgotrajnih okrevanj pouk doma. Z vstopom v peti razred osnovne šole je zdaj njegova edina želja, da bi ga sošolci imeli za navadnega. Toda novi sošolci ne morejo prezreti njegovega nenavadnega obraza.
Poleg Augusta, ki izredno duhovito pripoveduje o sebi, svoji družini in svetu, ki ga obdaja, svoja razmišljanja o tem nadarjenem fantu razkrijejo še sestra Via, njen fant Justin, novi sošolec Jack, prijateljica Summer in Viina prijateljica Miranda. Vsi njihovi pogledi se združujejo v boju za sočutje, empatijo in sprejemanje drugačnosti. Ta nepozabna pripoved v naša življenja prinaša srčnost in upanje. Bralec začne ceniti vrednost pravega prijateljstva in moč prijaznosti.

Mateja Gomboc: Mala slovnica slovenskega jezika: Priročnik za šolo in vsakdanjo rabo (DZS, 2022)

Založnik o knjigi
Dobili smo jezikovni priročnik v pravem pomenu besede, ki bo vselej pri roki, da nam pomaga streti tudi kak zahtevnejši jezikovni oreh.
SVOJ JEZIK POZNAM KOT SVOJ ŽEP. ALI PAČ?
Ste v dvomih, kam vstaviti vejico? Poznate razliko med zaimkoma noben in nobeden? Veste, zakaj je zapis ob 14.30 uri napačen? Kako napišemo jezikovno in oblikovno pravilno prošnjo?
Prenovljeni priročnik Mala slovnica slovenskega jezika na prijazen, jedrnat in razumljiv način razloži jezikovna pravila, s katerimi so povezani nekateri najpogostejši jezikovni spodrsljaji.
Slovnica celovito zajema tudi ostala področja jezika, od zgodovine jezika prek slovnice in pravopisa do praktične rabe v besedilnih vrstah. V vseh poglavjih so upoštevane nove smernice, besedila pa so iz našega vsakdana. 

Mateja Gomboc: Mala vadnica slovenskega jezika: Vaje in naloge k Mali slovnici slovenskega jezika (DZS, 2022)

Založnik o knjigi
Zbirka vaj, s katerimi boste utrjevali znanje, pridobljeno ob Mali slovnice slovenskega jezika!
Zanesljiva pot do jezikovne odličnosti: celovita pripravo na maturo, popoln študijski pripomoček, zbirka nalog za vsakogar, ki si želi izboljšati svoje znanje.
RAZNOLIKE, ZANIMIVE IN UPORABNE VAJE
Zbirka vaj Mala vadnica slovenskega jezika obsega naloge, vaje in primere besedilnih vrst za utrjevanje in ponavljanje. Naloge so ravno prav zahtevne, da se bo znanje vtisnilo v spomin in da boste postali spretni in samozavestni uporabniki knjižnega jezika. Besedila, na katerih temeljijo naloge, so iz sveta, ki nas obkroža tukaj in zdaj.

Ian Gilbert: Moč neodvisnega mišljenja: Poiščite nove rešitve za vsak izziv (Rokus Klett, 2017)

Založnik o knjigi
Šolsko in domače okolje, odnosi, navade in izkušnje … Vse to na nas vpliva do te mere, da ravnamo po uveljavljenih vzorcih. Bolj ali manj se držimo ustaljenih prepričanj in ne razmišljamo povsem neodvisno.
Avtor vas spodbuja, celo izziva, da postavite pod vprašaj svoje dosedanje načine razmišljanja in delovanja. Ponuja vam “miselna hranila”, ki jih lahko uživate vsak dan. Predstavlja vam ustvarjalna in inovativna izhodišča in izzive, ki vam bodo v pomoč pri iskanju novih rešitev, hkrati pa bodo širili vaša obzorja.

Poskusite. Prepričajte se. Tudi podvomite. Skratka – razmišljajte neodvisno!

Marja Bešter Turk, Lara Godec Soršak, Martina Križaj: Vejica je, vejice ni: vaje za vejico (Rokus Klett, 2022)

Založnik o knjigi
V vadnici Vejica je, vejice ni se vsako poglavje začne s temeljnim pravilom za rabo vejice v danem položaju v povedi, nadaljuje pa se z vajami za utrjevanje znanja. Pravila so podana preprosto in so ponazorjena z jasnimi primeri, nekaj jih je tudi dopolnjenih z opozorili oz. nasveti. Vaje za utrjevanje znanja so številne, vse vsebujejo povedi ali besedila različne zahtevnosti in vsem so dodane rešitve.
Vadnica je primerna tako za osnovnošolce zadnjega triletja naprej kot tudi za srednješolce in vse druge, ki želijo pridobiti, utrditi ali dopolniti svoje znanje o stavi vejice.

Agnes Martin Lugand, Srečni ljudje berejo in pijejo kavo

Založnik o knjigi
Diane je v prometni nesreči nenadoma izgubila moža in hčerko. Odtlej je v njej vse otrpnilo, razen srca, ki še vedno bije. Boleče. In po njenem mnenju čisto brez potrebe. Zatekla se je v brezkončne spomine in ne najde več poti nazaj v življenje.
Da bi ušla pred bližnjimi, ki jo spodbujajo, naj se znova postavi na noge, se odloči, da se bo čisto sama preselila v neko irsko zakotje. Toda kadar zagrizeno bežite pred življenjem, vas to nazadnje ujame …

Walter Tevis, Damin gambit

Založnik o knjigi
Ko jo pri osmih letih pošljejo v sirotišnico, Beth Harmon kmalu odkrije dva načina, kako ubežati neprijaznemu svetu, ki jo obdaja: z igranjem šaha in z jemanjem zelenih tabletk, ki jih dajejo njej in drugim otrokom, da jih laže obvladujejo. Kmalu postane jasno, da po zunanjem videzu nevpadljiva deklica premore izjemno nadarjenost, in ko napreduje na vrh lestvice najboljših igralcev v ZDA, si lahko ustvari novo življenje.

Antonio Iturbe, Knjižničarka iz Auschwitza

Založnik o knjigi
Osupljiva zgodba o deklici med holokavstom, ki je tvegala lastno življenje, da so knjige s svojo čudežno močjo lahko živele naprej. Pripoved temelji na resnični izkušnji Dite Kraus, ki je bila zaprta v Auschwitzu.

John Green: Krive so zvezde (Mladinska knjiga, 2022)

Šestnajstletna Hazel boleha za neozdravljivo obliko raka. Njen svet je poln bolnišnic, zaščitniških staršev in stalno novih oblik zdravljenja. Toda Hazel si ne želi, da bi bilo njeno življenje v celoti podrejeno bolezni. Hazel hoče vse, kar si želijo druga dekleta njene starosti.
Ko v skupini za samopomoč spozna čudovitega fanta s podobno diagnozo kot ona, se ji želja izpolni. Čedni, pametni in zabavni Gus v Hazelin svet prinese smeh in pustolovščine, predvsem pa novo upanje …

Marko Pokorn: Smešno, ma non troppo (Mladinska knjiga, 2022)

Založnik o knjigi
Zbirka kolumn priznanega pediatra in infektologa Marka Pokorna nam ponuja duhovit in iskriv pogled na svet skozi zdravnikova očala.
Nepogrešljiva knjiga za razmislek in boljše počutje
Smešno, ma non troppo je zbirka pronicljivih, duhovitih pa tudi precej osebnih zapisov, ki so štiri leta izhajali v časopisu Delo. V njih nas avtor popelje skozi pester mozaik tem od zdravstva in zdravja, premislekov o sodobni družbi, minljivosti, dobrodejnosti glasbe pa vse do lahkotnejših premlevanj o večnosti tatujev, ljubavnih tepihih in slogih usekovanja. Ker je vse lažje premagati s humorjem.
»In zakaj cepljenje, saj covid ni nič, ena taka gripa. Še mask ni treba nositi, ker ni prepričljivih dokazov, da pomagajo. Kaj pomagajo, škodljive so: kar kirurge poglejte, kakšni bedaki postanejo, ko jih desetletja vsak dan nosijo pri svojem delu.« (Odlomek)

Vilma Brodnik, Alenka Starman Alič, Ana Čič: Zbrali smo pogum, stopili smo skupaj (Mladinska knjiga, 2021)

Založnik o knjigi:
Plebiscit za samostojno in neodvisno Slovenijo je bil en pomembnejših mejnikov v slovenski zgodovini. Hkrati je tudi zgodba o pogumu in enotnosti ter opomnik, da lahko še tako velike sanje postanejo resničnost. Kajti če stopimo skupaj, zmoremo. Zmoremo sanjati, zmoremo biti pogumni in zmoremo uresničevati sanje.
Knjiga v obliki trialoga avtoric pripoveduje zgodbo o prehojeni poti do naše samostojne in neodvisne države. Pripoveduje zgodbo o ključnih dogodkih in ljudeh, ki so pomembno pripomogli k osamosvojitvi Slovenije ter tudi spomine avtoric na to obdobje. Zgodba se začne pri vzrokih za razpad Jugoslavije, nadaljuje se s pripravami na izvedbo plebiscita, z oglaševalsko kampanjo ter s podporo slovenskih rojakov na tujem. Zaključi se z velikim slavjem, ki je sledilo razglasitvi rezultatov plebiscita.

David Zupančič: Življenje v sivi coni (Mladinska knjiga, 2022)

Založnik o knjigi
Knjiga Življenje v sivi coni je nastala v času pandemije covida-19. V tem času je imel marsikdo o marsičem zelo veliko povedati. Medtem so se v bolnišničnih sobah in kirurških dvoranah odvijale težke bitke in osebne drame bolnikov. David Zupančič pripoveduje o nastanku izrednih razmer humorno, poznavalsko in natančno.

V malo operacijsko urgentnega travmatološkega bloka vstopi gospod s konkretno krvavečim palcem. Okoli njega je zavil kuhinjsko krpo, kar le delno uspešno zavira tok krvi.
»Gospod, kaj pa je bilo?« ga pobara kirurg.
»Salamo sem rezal.«
»In kaj je bilo potem?«
Gospod se kljub situaciji nasmehne. »Potem pa je zmanjkalo salame.«
(anekdota iz knjige)

Urška Klakočar Zupančič: Gretin greh (Primus, 2021)

Založnik o knjigi
Izjemna pripoved slovenske avtorice in sodnice Urške Klakočar Zupančič, ki odseva duh časa in prikaže položaj žensk v 17. stoletju.
Knjiga je namenjena vsem močnim ženskam, ki jih je življenje lomilo, vendar so vedno znova našle voljo in moč – čarovnicam današnjega časa.

Tadej Golob: Koma (Goga, 2022)

Založnik o knjigi
Kako raziskati zločin, če sploh ne veš, da se je zgodil?
Taras se po hudi nesreči na Polhograjski Grmadi prebudi iz kome. Ne le da ga čaka dolgotrajen spopad z zahtevno fizično rehabilitacijo, v njegovem spominu zija obsežna spominska vrzel. Vse je zaprto zaradi covida, zlovešče spremembe se odvijajo tudi na Generalni policijski postaji … Čeprav se Tarasovi sodelavci sprašujejo, ali je epidemija začasno opravila s hudim kriminalom, je resnica bolj temačna: pravo vprašanje je, kaj je njihovemu pogledu skrito. Tadej Golob v Komi suvereno prestopa meje kriminalnega žanra in meri družbeno-politični utrip koronskega časa.

Niko Kralj, pionir industrijskega oblikovanja (Slovenska matica, Muzej za arhitekturo in oblikovanje, 2021)

Založnik o knjigi
Monografija odstira poglavja iz življenja in dela Nika Kralja, prvega mednarodno priznanega profesionalnega industrijskega oblikovalca v nekdanji Jugoslaviji. Uvodna poglavja Kraljevo delo časovno in prostorsko umeščajo v širši družbeni prostor, naslednja pa se posvečajo posameznim detajlom Kraljevega dela. Obravnavani so manj znani fotokolaži Kraljevih prvih avtorskih izdelkov v tovarni Stol, Kraljev sistem lesene igrače in seminarske naloge študentov na temo kozolca, ki so nastale pod njegovim mentorstvom. Vire za analizo, gradiva zbirk različnih muzejev, dopolnjuje družinski arhiv, iz katerega so povzeti odlomki Kraljevih pisem.

Janez Suhadolc: Stoli 5 (Celjska Mohorjeva družba, 2021)

Založnik o knjigi
Suhadolčev opus stolov se razteza od pručk iz odrezkov lesa do stolov v »moški in ženski« izvedbi. Suhadolčev najpopularnejši in najbolj množičen stol je Lajt, katerega osnovna izvedba iz leta 1991 je doživela že vrsto različic. Tu so še »štokrle«, mize, bučinek, začimbnik in krušnik, medovaren kompostnik in trinožnik Plevnik. Očarljive so mojstrske pomične stopnice za knjižne police, različni spominski izdelki, načrt za tlak ter rešitev za kamniti položni vhod na grad Kromberk, spominska plošča z novo tipografijo Galicia, pokali in štafeta, stojalo za klobuke in pručka s predalom za pribor za nego čevljev, lestenci s kamni. 

Bojan Knific: Kolarska obrt in življenje v Kurnikovi hiši (Tržiški muzej, 2019)

Založnik o knjigi
Knjiga podrobno predstavlja obrt, ki je v 20. in 21. stoletju skoraj docela zamrla. Čeprav se naslanja na lokalno dediščino, je knjiga pomembna za ves slovenski prostor, kajti gre za prvo tovrstno obdelavo kolarstva, ki je nekdaj živelo v vseh trgih in mestih, a tudi na podeželju. Ob tem je predstavljen način življenja v obrtniški hiši v 19. in prvi polovici 20. stoletja, tudi življenje in delo lastnikov hiše in njenih stanovalcev.

Andrej Štremfelj: Kristali sreče: avtobiografija alpinista (Založništvo Neža Štremfelj, 2022)

Založnik o knjigi
Z alpinizmom se ukvarja mnogo ljudi, Andrej Štremfelj pa je en sam. Njegov opis otroškega hrepenenja po odkrivanju skrivnosti gora dokazuje, da tudi sedaj, ko brada postaja siva in korak počasnejši, ni nič drugače. A ko se z njim podaš v stene Julijcev, se kot na platnu zvrstijo soplezalci, življenjski ritem tistega časa in neverjetna radost življenja. In ko po vožnji s tovornjakom in kombijem v družbi Nejca Zaplotnika odkriva in tudi prepleza svoj prvi osemtisočak, Skriti vrh, se zdi, kot da doživljamo napore in srečo skupaj z njim. Prav tu, na prvi himalajski odpravi, pri rosnih dvajsetih letih, se prvič sreča s smrtjo svojega prijatelja. (Marija Štremfelj)

Mateja Gomboc: Balada o drevesu (Miš, 2022)

Roman je napisan v obliki prvoosebne pripovedi gimnazijke Ade, ki jo nekega torka doleti tragedija – njen fant Majk stori samomor. Ada prihaja iz urejene, a nekoliko hladne družine; ima pa topel odnos z brezskrbno in družabno mlajšo sestro. V nasprotju z njo je Ada pretirano zaskrbljena, kot vrhunska violinistka pa za druženje niti nima časa. Najbližja ji je govorica glasbe in njenega inštrumenta, kar v osnovni šoli kmalu postane podlaga za zbadanje med vrstniki. V srednji šoli ji gre po tej plati bolje, a zares vse spremeni šele Majk, karateist in kitarist, ob katerem je zmožna zaživeti tudi nekoliko drugače. Ko nekega dne odide, Ada spet ostane sama. Sama z množico vprašanj in silovitimi čustvi, ki nihajo od žalosti do jeze. Zakaj? Skozi pripoved se pred bralcem počasi izrisuje njuna (izjemno lepa) ljubezenska zgodba, pa tudi njune življenjske zgodbe pred njo, med drugim Majkove psihične težave. Balada o drevesu je pretresljiva, izjemno močna knjiga o spopadanju z izgubo, poskusu sprejemanja nesprejemljivega in razumevanju nerazumljivega.

Izzivi in rešitve za ponovni vzpon pohištvene industrije (Fit media, 2022)

Založnik o knjigi
Priročnik je izšel v sodelovanju z MGRT, Javno agencijo SPIRITI, lesnopredelovalnimi podjetji in strokovnimi ter izobraževalnimi inštitucijami; izdala ga je Fit media v okviru založniškega programa Zelena Slovenija.
Lesnopredelovalna industrija postopoma oživlja, zvišuje tudi dodano vrednost, a najpočasneje raste pohištvena panoga. Zato se priročnik vsebinsko usmerja v tri tematska poglavja: dizajn in dizajn menedžment, razvoj izdelka, marketing in prodaja z internacionalizacijo poslovanja ter razogličenje z lesom.

Aljaž Celarc, Eva Pavlič Seifert: Življenje in delo z lesom: od drevesa do izdelka (Vida, 2022)

Založnik o knjigi
Izviren slovenski vodnik o gradnji z lesom, kot ga še ni bilo. Hkrati je tudi praktičen učbenik, ki povezuje trajnostne oblike dela z lesom s sodobnimi metodami, in avtobiografski zapis o ljubezni do narave.

Učbeniki in učbeniški sklad na Srednji šoli za strojništvo

Učbeniki in učbeniški sklad na Srednji šoli za lesarstvo

Dostopnost