Skoči na glavno vsebino

SloveniaSkills in EuroSkills

Slovenija na tekmovanjih sodeluje od leta 2008.

SloveniaSkills je sistem tekmovanj v poklicnih spretnostih na državni ravni, uspeh na teh tekmovanjih pa omogoča udeležbo na tekmovanju EuroSkills. Slovenija od leta 2010 tudi sama organizira nacionalna tekmovanja za mlade strokovnjake – SloveniaSkills. Do sedaj so ta potekala v okviru sejma izobraževanja Informativa, ki letno privabi več kot 25.000 obiskovalcev, kar je pripomoglo k učinkoviti promociji posameznih poklicev ter poklicnega in strokovnega izobraževanja.

Tekmovanje ima več pomembnih učinkov. Je kovnica mladih talentiranih strokovnjakov, ki si že s samo udeležbo na tekmovanju povečajo možnosti za zaposlitev, priložnost za izobraževalce, da sledijo najnovejšim trendom v gospodarstvu in priložnost za delodajalce, da spoznajo morebitne bodoče zaposlene, ki bi lahko bili nosilci razvoja v njihovih podjetjih.

Mladi talenti se na nacionalnem tekmovanju SloveniaSkills pomerijo v 10 različnih panogah: aranžerstvu, cvetličarstvu, IKT, kamnoseštvu, mehatroniki, kuharstvu, slikopleskarstvu, strežbi, pohištvenem in stavbnem mizarstvu. Zmagovalci SloveniaSkills se uvrstijo na tekmovanje EUROSKILLS.

EuroSkills je prestižno evropsko tekmovanje mladih strokovnjakov, starih med 18 in 25 let, ki vsaki dve leti v drugem evropskem mestu tekmujejo v poklicnih spretnostih v več kot 40 različnih poklicih. Udeležba na EuroSkills omogoča mladim talentom enkratno izkušnjo in pridobitev znanja, da postanejo najboljši v svojem poklicu. Ta edinstveni dogodek podpira sodelovanje mladih, izobraževanja in gospodarstva ter vlad posameznih držav. Prispeva h kvalitetni pripravi mladih strokovnjakov za poklice prihodnosti.

Tekmovanja EuroSkills so sijajen način promocije poklicev in poklicnega izobraževanja, saj se na njem predstavijo izvrstni mladi strokovnjaki. S prikazom svoje odličnosti navdušujejo mlajše obiskovalce in jih spodbudijo k premisleku glede izbire poklicne kariere in svoje prihodnosti. Tovrstna tekmovanja imajo ne le obsežen informativni značaj, ampak tudi značaj prestižnosti. Oboje ima pozitiven učinek na ugled posameznih poklicev kot tudi na ugled celotnega poklicnega in strokovnega izobraževanja.

Koordinator projekta: Aleš Malnarič

 

Dogajanje 

Na EuroSkillsu 2021 tudi ŠC Škofja Loka

Na EuroSkillsu 2021 tudi ŠC Škofja Loka

EuroSkills je največji dogodek združenja WorldSkills Europe, ki ga sestavlja 30 držav članic. Zgodi se na vsaki dve leti in je namenjen promociji poklicnega izobraževanja in …

EuroSkills 2014

EuroSkills 2014

Na slovenskem izboru za Euroskills v Novem mestu...

Dostopnost