Skoči na glavno vsebino

V začetku septembra 2023 sta se dva dijaka v spremstvu mentorjev in predstavnikov Centra za poklicno izobraževanje odpravila na evropsko tekmovanje Euroskills 2023, ki je potekalo na Poljskem v mestu Gdansk. Gre za prestižno tekmovanje na področju poklicnega izobraževanja in poklicnih spretnosti, kjer je več kot 600 mladih sodelovalo v 43 različnih poklicih. Slovenijo je zastopalo 12 tekmovalcev v 10 različnih panogah. Med njimi tudi dva dijaka naše srednje šole za lesarstvo. Jan Kožuh je tekmoval v panogi stavbni mizar, Ognjen Dević pa v panogi pohištveni mizar.

Dan pred tekmovanjem je potekala otvoritvena slovesnost na stadionu Enegra Gdansk. Naslednji dan se je pričelo tekmovanje, ki je trajalo 3 dni, vse skupaj 18 ur in v tem času so morali izdelati nalogo, ki je bila podana. Zahtevnost tekmovanja je bila zelo visoka in za dober dosežek je bila potrebna dobra fizična in psihična pripravljenost. Dan po končanem tekmovanju je na stadionu potekala še zaključna slovesnost in podelitev medalj najboljšim v vseh panogah. Naša dijaka sta zasedla odlični 9. mesti, za kar jima iskreno čestitamo.

Na dan podelitve smo se skupaj s tekmovalci odpravili še do obale, kjer so si lahko oddahnili po napornem tekmovanju in zaplavali v prijetno toplem severnem morju.

Naslednje tekmovanje Euroskills bo potekalo na Danskem v letu 2025. Se že veselimo.

 

Zapisal: Klemen Mezeg

Dostopnost