Skoči na glavno vsebino

Mednarodne dejavnosti v okviru poklicnega izobraževanja in usposabljanja

Evropski projekti 2008-2014

Začetki

Šolski center Škofja Loka – Srednja šola za strojništvo aktivno deluje na področju mednarodnega sodelovanja in izmenjave dijakov že od leta 2008, ko so se naši dijaki prvič udeležili mednarodne konference ENERSOL v mestu Tabor (Republika Češka). Srečanje, katerega rdeča nit so alternativni in obnovljivi viri energije, je postalo že tradicionalno, in se ga dijaki, skupaj z mentorji, redno udeležijo vsako leto. Ti projekti so predstavljeni na Enersol.

Koordinator

Tadej Gartner | tadej.gartner@scsl.si

CaRPs

Leta 2009 smo začeli z izvajanjem mednarodnega projekta CaRPs (CNC and Robotics Partnerships) v okviru programa Leonardo da Vinci (LdV) – Partnerstva. Projekt, v katerem je sodelovalo pet držav (Norveška, Švedska, Nemčija, Litva in Slovenija), smo uspešno zaključili v letu 2011.

LdV in P.A.T.

V letu 2013 smo v Nemčiji, v sodelovanju s partnersko šolo Berufliche Schulen des UHK iz mesta Mühlhausen (Thüringija), v okviru programa LdV in projekta P.A.T. (Placements of Apprentices in Thuringia) izvedli tudi prve mobilnosti dijakov in profesorjev na področju poklicnega izobraževanja in usposabljanja. S partnersko šolo iz Mühlhausena še vedno uspešno sodelujemo na področju poklicnega izobraževanja in usposabljanja naših dijakov v nemških podjetjih.

Comenius – EUC

V okviru programa Comenius – Šolska partnerstva smo leta 2012 pričeli z izvajanjem projekta Comenius – EUC (Energy Unites Cultures), v katerem je sodelovalo sedem šol iz sedmih držav (Nemčija, Češka, Slovaška, Poljska, Hrvaška, Turčija in Slovenija). Projekt se je zaključil v letu 2014, ko smo pričeli s sodelovanjem v programu Erasmus+, kot naslednik programov Leonardo da Vinci in Comenius, v okviru katerega smo izvedli partnerski projekt IP&IE (Innovative Production and Integrative Education), v katerem je sodelovalo šest partnerskih šol iz šestih držav (Nemčija, Češka, Slovaška, Poljska, Hrvaška, in Slovenija).
Poleg zgoraj navedenih projektov se naši dijaki in profesorji, v okviru programa Erasmus+ in projekta Usposabljanje v tujini bogati, od leta 2014 udeležujejo tudi individualnih mednarodnih mobilnosti na področju poklicnega izobraževanja in usposabljanja, ki ga izvajamo skupaj z našimi partnerskimi šolami in podjetji v Nemčiji, Belgiji, na Češkem, Slovaškem in Hrvaškem. Prav tako tudi naš šolski center organizira poklicno izobraževanje in usposabljanje za dijake partnerskih šol v naših podjetjih.

Comenius na SŠS
Dostopnost