Skoči na glavno vsebino

Enersol

2008-

Projekti | Enersol

Projekt Enersol je bil ustanovljen leta 2004 v Pragi na Češkem kot izobraževalni program v podporo obnovljivim virom energije (OVE). Ustanovilo ga je združenje čeških srednjih šol s podporo Ministrstva za šolstvo, mladino in šport Republike Češke, državne in lokalne uprave ter sodelujočih podjetij v projektu. Projekt daje priložnost dijakom in dijakinjam srednjih šol, ki obravnavajo OVE kot del izobraževalnih programov, da predstavijo svoje raziskovalne naloge, študije primerov in tudi svoje poglede v okviru razpisanega področja; tako prispevajo k trajnostnemu varovanju našega okolja. Projekt prispeva tudi k osebni rasti udeležencev in oblikovanju naše prihodnosti.

Projekt je osredotočen na rabo in varčevanje z energijo, rabo obnovljivih virov energije, zmanjševanje emisij v ozračje, razvoj okolju prijaznih tehnologij in varovanje okolja. Iz leta v leto je predstavljenih več nalog s področja digitalnih tehnologij (oblikovanje spletnih strani, multimedija, gradnja pametnih hiš in tovarn) in njihov vpliv na okolje.

Leta 2005 je bila naša partnerska šola Střední průmyslová škola strojní a stavební (SPŠ), Tábor (Srednja strokovna šola za strojništvo in gradbeništvo, Tabor) razglašena za regionalno središče projekta Enersol v južnočeški regiji. Ta status ji omogoča, da organizira regionalna tekmovanja in vsako leto vodi reprezentativno ekipo južnočeške regije na nacionalni konferenci projekta Enersol.

Projekt je hitro presegel nacionalne meje in se širil po Evropi. Zaradi mednarodne udeležbe je bil preimenovan v Mednarodno konferenco projekta Enersol. Naša partnerska šola je tako že dvakrat gostila mednarodno konferenco tega projekta (2008 in 2013), na kateri so sodelovale delegacije šestih evropskih držav (Nemčija, Avstrija, Slovenija, Poljska, Slovaška in Češka).

Mednarodna konferenca projekta Enersol je tako postala že tradicionalna, saj je organizirana vsako leto v drugi državi. Na povabilo naše partnerske šole SPŠ Tabor pa se je od leta 2008 udeležujejo tudi naši dijaki in mentorji.

Koordinator projekta na SŠS:
Tadej Gartner | tadej.gartner@scsl.si

Dogajanje v projektu

Enersol 2022

Enersol 2022

Mednarodna konferenca Enersol 2022 je potekala od 21. do 22. aprila 2022 v...

Dostopnost