Skoči na glavno vsebino

Pakt za spretnosti – Pact for Skills

2024–

Cilj pakta za spretnosti je povezati javne in zasebne organizacije ter jih spodbuditi, da se konkretno zavežejo k nadgradnji spretnosti in prekvalificiranju odraslih.

Kaj je Pakt za spretnosti?

Pakt za spretnosti je eden od vodilnih ukrepov evropske agende za spretnosti.

Cilj pakta je podpreti javne in zasebne organizacije pri nadgrajevanju spretnosti in prekvalificiranju kadrov, da bodo lahko uspešno delovale v času zelenega in digitalnega prehoda.

Člani pakta imajo dostop do znanja o potrebah po nadgrajevanju spretnosti in prekvalificiranju, do nasvetov o ustreznih instrumentih financiranja za izboljšanje znanja in spretnosti odraslih v svojih regijah in državah ter do priložnosti za partnerstvo v naši rastoči skupnosti.

Kdo se lahko pridruži paktu?

Nacionalni, regionalni in lokalni organi, podjetja, socialni partnerji, medpanožne in sektorske organizacije, gospodarske zbornice, ponudniki izobraževanja in usposabljanja, zavodi za zaposlovanje – vsi lahko postanejo člani Pakta za spretnosti.

Vsi člani pakta podpišejo listino in se zavežejo, da bodo spoštovali štiri ključna načela pakta:

– spodbujanje kulture vseživljenjskega učenja za vse

– vzpostavljanje močnih partnerstev na področju znanj in spretnosti

– spremljanje ponudbe in povpraševanja po spretnostih ter predvidevanje potreb po spretnostih

– delovanje proti diskriminaciji ter za enakost spolov in enake možnosti.

Kaj ponuja Pakt za znanja in spretnosti?

Vsi člani Pakta lahko koristijo tri posebne storitve:

– V vozlišču za mreženje lahko člani poiščejo partnerje in ustrezna orodja EU (kot so Europass, Skills Panorama, EURES in Evropska mreža javnih zavodov za zaposlovanje). Prav tako lahko promovirajo svoje dejavnosti.

– Vozlišče znanja za člane organizira spletne seminarje, seminarje in dejavnosti vzajemnega učenja. Zagotavlja tudi najnovejše informacije o politikah in instrumentih EU ter informacije o projektih, orodjih in najboljših praksah.

– V središču za usmerjanje lahko člani najdejo informacije o možnostih financiranja na ravni EU in nacionalni ravni ter navodila za partnerstvo z nacionalnimi in regionalnimi organi.

Dogajanje v projektu

Dostopnost