Skoči na glavno vsebino

Dijaki 4. As in 4. Bs, 4. Ns in 5. Ns ter 3. Ha in 3. Hk so v ponedeljek, 25. marca 2024, odpotovali proti glavnemu mestu sosednje Hrvaške. Njihova cilja sta bila dva: ogled mesta Zagreb in obisk podjetja Rimac.

V Zagrebu smo se sprehodili od železniške postaje mimo trga prvega hrvaškega kralja, skozi največji mestni park do Trga bana Jelačiča. Nato nas je pot vodila v “zgornje mesto”, k cerkvi sv. Marka in v del mesta s pomembnimi političnimi inštitucijami. Skozi Kamenita vrata smo se spustili k tržnici Dolac in od tam h katedrali, ki jo sicer prenavljajo. Tako smo naredili lep krog.

Druga postojanka je bilo podjetje Rimac na obrobju mesta (Jankomir), ki razvija in proizvaja prestižne električne športne avtomobile, pogone ter baterijske sisteme. Najprej so nam predstavili podjetje, nato pa smo si ogledali tudi proizvodnjo. Pravila pri vodenem ogledu so bila stroga, fotografiranje omejeno, videli pa smo marsikaj in se predvsem čudili.

To je bila prva ekskurzija v te kraje, naslednje leto pa nas bodo v podjetju Rimac verjetno sprejeli že na novi lokaciji v kampusu Kerestinec. 🙂

Foto: Monika Hadalin, Erna Klanjšek Tomšič

Dostopnost