Skoči na glavno vsebino

Zadnje, zaključno srečanje projekta Generation 4C je potekalo od 7. do 13. maja 2023 na partnerski šoli ENAIP v Trstu, nekatere aktivnosti pa so bile organizirane tudi v Vidmu (Udine), kjer je tudi sedež partnerske šole.

Srečanja se je udeležilo 10 dijakov in 4 učitelji, in sicer:
Luka Ipavec, 3. As, Matic Arnež in Lan Demšar, oba 2. As, Žiga Jamnik in Gal Ravnikar, 2. Bs, Žan Bitenc, Aleksander Gerbec, Aljaž Trojer in Marjan Zevnik, vsi 2.Cs, in Gašper Arnež, 1.Bs, ter učitelji Alojzij Kokalj, Erna Klanjšek Tomšič, Žan Jauh in Tadej Gartner.

Srečanje smo pričeli v ponedeljek zjutraj s svečanim sprejemom vseh udeležencev in ostalih gostov. V nadaljevanju so se predstavili predstavniki posamezne šole s predstavitvijo, ki so jo pripravili dijaki. Sledilo je predavanje o umetni inteligenci, kar je bila tudi ena od tem, ki so jo dijaki obravnavali v okviru dodeljenih nalog. Dijaki so bili razdeljeni v mednarodne skupine in delo se je lahko pričelo.
V popoldanskem času smo si ogledali grad Miramare in historični park.

V torek smo pričeli z delom na sedežu šole ENAIP v Vidmu, kjer so dijaki obravnavali prednosti in slabosti umetne inteligence, učitelji pa smo jim bili kot mentorji v podporo. Po kosili smo si ogledali šolo, ki je specializirana za avtoservisno in motoristično stroko, zato smo se že dogovorili za izmenjavo dijakov in učiteljev, saj je tudi naša šola na tem področju zelo priznana. Po končanem projektnem delu so nam gostitelji razkazali še stari del mesta Videm.

V sredo smo se iz Trsta, kjer smo bili nastanjeni v hotelu Rialto, zopet vrnili v Videm, kjer so dijaki nadaljevali z delom, povezanimi z umetno inteligenco. Po kosilu smo odšli na ogled podjetja
Eurotech (prepričevalni računalniki) in Carnia Industrial Park ARGO system, ki je zavezano digitalnemu prehodu industrijskih procesov.
Četrtek je bil dan za strokovne ekskurzije. Dopoldne smo obiskali Area Science Park of Trieste – Elettra Sincrotrone – mednarodni raziskovalni center, popoldne pa smo si ogledali High Educational Technical Institute, ki se ukvarja z biotehnologijo – IT’S A. VOLTA.
Udeležili smo se tudi predavanja in predstavitve “Introduction to Artificial Intelligence: state-of-the-art and its use on the field of sciences of life”.

V petek je sledilo zaključno srečanje. Dijaki so predstavili aktivnosti celotnega obdobja trajanja projekta in seveda tudi aktivnosti, ki so bile vključene na srečanju v Italiji.
S srečanjem v Italiji smo zaključili uradni del projekta, v upanju tudi na prihodnje sodelovanje z vsemi partnerskimi šolami, s katerimi sodelujemo že od leta 2012.

Besedilo in foto: Tadej Gartner

Dostopnost