Skoči na glavno vsebino

Čas:  četrtek in petek, 1. in 2. decembra 2022

Udeleženci: 47 dijakov iz 5. Ks, 5. Ms in 5. Ns

Spremljevalni učitelji: Anton Beovič, Petra Gartner Dolinar in Janko Brejc

V četrtek ob 1.00 smo se odpeljali iz Škofje Loke.
Po vožnji skozi Avstrijo in Bavarsko smo se v dopoldanskih urah pripeljali v deželo Baden-Würtenberg, kjer smo si najprej ogledali tehnični muzej v Sinsheimu. Na 50.000 m2 je več kot 3000 eksponatov; od concorda do dirkalnikov in starodobnikov. Lahko smo si ogledali  tudi 3D-predstavo o vesolju.

Po obisku muzeja v Sinsheimu smo se odpeljali v Stuttgart, kjer smo si najprej ogledali porschejev muzej, nato pa si v središču mesta vzeli nekaj časa za večerjo na stojnicah predbožičnega sejma. Vožnja v mladinski hotel v bližini Mercedesovega muzeja v Stuttgartu, nočitev.

Drugi dan smo se po zajtrku odpeljali v Sindelfingen, kjer se na 2.952.149 m2 nahaja največja tovarna avtomobilov v Evropi, v kateri je zaposlenih več
kot 25.000 delavcev. Ogled tovarne smo začeli s kratkim predstavitvenim filmom, nato pa nadaljevali ogled z vožnjo z avtobusom po območju tovarne. Vmes smo vstopali tudi v proizvodne hale in videli robote pri delu od blizu. Videli smo tudi montažno linijo, ki večinoma poteka ročno, na koncu pa še poroko (vgradnjo motorja z menjalnikom v karoserijo).

Opoldne smo se vrnili v Stuttgart, v Mercedesov muzej, kjer smo se sprehodili od prvega Benzovega trikolesnika do najnovejših modelov avtomobilov znamke Mercedes.

Po ogledu muzeja smo sedli na avtobus in se začeli vračati proti Sloveniji, kamor smo prispeli v zelo poznih večernih urah.

Besedilo: Janko Brejc, foto: Janko Brejc, Petra Gartner Dolinar

Dostopnost