Skoči na glavno vsebino

Dijaki 3. letnika programov avtoserviser in avtokaroserist so šli v torek, 14. septembra 2021, na ekskurzijo. Ogledali so si Center varne vožnje Vransko in AMZS-bazo v Ljubljani.

AMZS Center varne vožnje na Vranskem je namenjen širokemu spektru uporabnikov, ki želijo izboljšati svoje obvladovanje vozila (motocikla, avtomobila, avtodoma), in tudi profesionalnim voznikom, na primer voznikom avtobusov, kombijev, gasilcem, reševalcem.

Po predstavitvi v učilnici smo se odpravili na poligon. Praktično smo s kombijem preizkusili modula 3. Drseča podlaga v ovinku, kjer lahko vozniki spoznavajo težave pri podkrmiljenju in prekrmiljenju, torej zdrsom prednjega ali zadnjega dela avtomobila. Ta sklop omogoča tudi podrobno spoznavanje delovanja zavor, pnevmatik, štirikolesnega pogona, elektronskih voznih pripomočkov, kot so ABS, ASR in ESC. Na drseči podlagi v ovinku je sprednji del kombija zdrsnil pri hitrosti, nižji od 30 km/h.

V bazi AMZS v Ljubljani smo spoznali hibridna vozila, priključne hibride in električna vozila. Opisali so nam servisiranje teh vozil, nevarnost visoke napetosti, postopke v primeru požara. V servisni delavnici smo si ogledali različne baterije vozil in polnilnice za ta vozila.

Besedilo in fotografije: Janko Brejc

Dostopnost