Skoči na glavno vsebino

V petek, 7. 5. 2021, se je odvijalo  8. državno tekmovanje dijaških podjetij, ki poteka pod okriljem Zavoda za spodbujanje podjetnosti mladih. V programu sicer po svetu sodeluje na milijone mladih, v Sloveniji pa poteka pod licenco Junior Achievement. Letos je v programu sodelovalo rekordno število dijaških podjetij.

Tudi letos je tekmovanje potekalo preko spleta, vseeno je bilo zelo zanimivo.  Srednjo šolo za lesarstvo so uspešno predstavili dijaki 4.al in 5.ml oddelka s sedmimi dijaškimi podjetji (Kuligram, Neva, Ecup, Naturesgift, Hrustko, Ločevalko in Tlap).

Posebna komisija podjetnikov in gospodarstvenikov ocenjuje dijaška podjetja v devetih različnih kategorijah. Na tekmovanju in sejmu se je letos predstavilo 62 dijaških podjetij iz različnih slovenskih srednjih šol.

Potrebno je poudariti, da je že sama udeležba na tekmovanju, ki hkrati pomeni, da je podjetje uspešno zaključilo projekt, vredna pohvale. Na sejem oziroma tekmovanje namreč pride dobrih 60 % podjetij, ki se po šolah ustanovijo v začetku šolskega leta. Vsa dijaška podjetja so zgledno pripravila predstavitve, promocijske filme in zaključna poročila, nominirana dijaška podjetja pa so opravila intervjuje s komisijami, ki so bile formirane za posamezne kategorije.

Posebno zahvalo pa si zaslužijo nagrajenci in teh je bilo tudi letos veliko. Pet dijaških podjetij je pobralo kar 10 nagrad v različnih kategorijah.

Najboljših 5

Kuligram

Hrustko

Ecup

Ločevalko

Neva

JA nacionalno tekmovanje Moje podjetje

Slavnostna podelitev nagrad 2021

Najbolj uspešno dijaško podjetje iz Srednje šole za lesarstvo je bilo podjetje KULIGRAM (Jernej Tičar, Miha Jereb, Klemen Jerič in Matevž Snedec), ki je razvilo inovativno igro, namenjeno izobraževanju gostov v turističnih nastanitvah o požarnem in hišnem redu. Osvojili so skupno 2. mesto v glavni kategoriji za Podjetje leta,  1. mesto v kategoriji Inovativnost, 1. mesto v kategoriji Naj slovenski izum in 3. mesto v kategoriji Najboljši film.

Drugo najbolj uspešno podjetje je HRUSTKO (Aljaž Plasin, Luka Megušar, Tadej Milosavljević) s 1. mestom po izboru mentorjev, 2. mestom v kategoriji Naj slovenski izum in 3. mesto v kategoriji Inovativnost.

Ekipa ECUP (Jernej Dolenc, Bor Brenkuš Porenta, Gašper Potočnik, Jan Erman, Tadej Zupan) je prejela priznanje za 2. mesto v kategoriji Naj podjetje po izboru kluba Alumni, ekipa LOČEVALKO (Urban Buh, Jakob Habjan, Kristjan Šturm in Filip Kumer) 2. mesto v kategoriji Krožno gospodarstvo, dijaško podjetje NEVA (Eva Kokelj, Neža Habjan, Samo Pogačnik in Gal Jeler Remškar) pa 3. mesto v kategoriji Naj slovenski izum.

Na tekmovanju je bilo opaziti veliko dobrih zgodb in potenciala. Posebej veseli dejstvo, da mladi razmišljajo o okolju, o družbenem prispevku in socialnem podjetništvu.

Vsem iskreno čestitamo in vam želimo uspešno nadaljevanje vaših zgodb.

Zapisal: Peter Kurnik

Dostopnost