Skoči na glavno vsebino

Na Srednji šoli za lesarstvo smo že začeli z dejavnostmi v okviru nacionalnega projekta za spodbujanje branja Rastem s knjigo.

Več o tem, kaj vse počnemo, si boste lahko prebrali kasneje, tokrat pa predstavljamo darilno knjigo, ki jo v projektu Rastem s knjigo prejmejo vsi dijaki 1. letnika: to šolsko leto je to knjiga pisatelja in pesnika Vinka Möderndorferja Romeo in Julija iz sosednje ulice. Knjiga, ki izšla pri založbi Miš, je leta 2022 prejela priznanje zlata hruška za najboljšo slovensko mladinsko leposlovno knjigo. Izposodite si jo lahko tudi v knjižnici SŠL.

 

Besedilo in fotografije: Irena Jenko

Založnik o knjigi

Kdo so sodobni Romei in Julije? Fantje in punce iz šolskih klopi, ki se srečujejo s prvimi zagledanostmi in privlačnostmi, pa tudi z lastno sramežljivostjo in nesamozavestjo. Prostori v pesmih so šola, ulica ali dom, narava pesmi pa sega od izjemno duhovitih preko toplih in prisrčnih do tudi bolj resnih. Pesnik ob tem pokaže veliko posluha za mlade in njihove drobne srčne tegobe ter srečanja, ob katerih se iskri. Möderndorfer nam je postregel z ljubezensko poezijo za najstnike. Knjiga je primerna tako za samotna branja, ob katerih bodo nemara bralci prepoznali kakšen lasten “simptom” oziroma čustva, s katerimi – morda – ne vejo najbolje, kaj bi, prav tako pa tudi za branja v dvoje, ob katerih bo gotovo tudi veliko hihitanja. Nekaj odgovornosti za to vsekakor nosijo tudi ilustracije Jureta Engelsbergerja, ki so inteligentno humorne.

Predstavitev knjige Romeo in Julija iz sosednje ulice na spletni strani projekta Rastem s knjigo

Dostopnost