Skoči na glavno vsebino

V četrtek, 20. aprila 2023,  smo v sodelovanju z Območno obrtno-podjetniško zbornico Škofja Loka, Gospodarsko zbornico Slovenije, Regionalno zbornico Gorenjske, Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije, Razvojno agencijo Sora in Občino Škofja Loka pripravili srečanje Skupaj gradimo kariere.

Tradicionalno srečanje bodočih vajencev z delodajalci je tokrat preseglo okvire, saj so se v celodnevni dogodek vključili tudi dijaki, učitelji in drugi.

V sklopu srečanja je potekalo več dogodkov: Kako naredim prvi vtis na razgovoru za zaposlitev? in Stvari, ki jih moram vedeti o dijaškem in študentskem delu. Obe sta bili aktivni in zelo dobro sprejeti.

Dijaki so lahko prisluhnili tudi pogovoru z bivšimi dijaki – Simon Mesec, Mebor; Rok Gartnar, Lavrih; Jure Kokalj, KNT; posebna gostja pa je bila Rosana Kolar, inženirka leta 2022, tudi sama pred leti dijakinja srednje strojne šole.

Za bodoče vajence, devetošolce, ki so se že vpisali na Srednjo šolo za strojništvo, in njihove staše, so ob 16. uri mag. Mojca Šmelcer, ravnateljica SŠS, Ana Žemva Novak, Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) in Mitja Korunovski z Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije  predstavili vajeniški sistem. Kako je zares, pa so bodočim dijakom povedali tudi vajenci 2. letnika programa avtoserviser in 3. letnika programam orodjar. Ob 16.30 so se zbrali tudi bodoči dijaki programa strojni tehnik. Vsi pa so se nato srečali z delodajalci v Športni dvorani Poden, kar 60 se jih je zbralo tokrat.

V sklopu dogodka Skupaj gradimo kariere je potekala tudi predstavitev vajeniškega in šolskega načina izvajanja izobraževanja za poklica mizar in tapetnik. Podrobne informacije o izvajanju vajeništva sta bodočim vajencem in njihovim staršem posredovala Petra Sternad z Gospodarske zbornice Slovenije in Mitja Korunovski z Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije. Na srečanju se je predstavilo tudi nekaj lesarskih podjetih (Alples, M Sora, Pohištvo Iskra, Pohištvo Žakelj in Stopnice Jezeršek), kjer bodo bodoči dijaki in vajenci Srednje šole za lesarstvo lahko opravljali praktično usposabljanje z delom.

Osrednji del dogodka pa je bila okrogla miza na temo Ključni izzivi sodelovanja gospodarstva z izobraževanjem, na kateri se je Andreja Sever, direktorica službe za razvoj kadrov in izobraževanje na GZS, pogovarjala s predstavniki podjetij, šole in ministrstev, govorili pa so o pomenu sodelovanja izobraževanja in gospodarstva ter o prihodnjih izzivih. Svoja razmišljanja so z nami delili: Iztok Novak, direktor podjetja Polycom; Andrej Megušar, direktor podjetja LTH Castings; Uroš Mesec, direktor podjetja Mebor; Jernej Salecl, generalni direktor Direktorata za industrijo, podjetništvo in internacionalizacijo na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport; mag. Branka Hrast Debeljak, direktorica Sektorja za srednje in višje šolstvo na Ministrstvu za vzgojo in izobraževanje; Marko Lotrič, predsednik Državnega sveta RS; Martin Pivk, direktor ŠC Škofja Loka.

Besedilo: Erna Klanjšek Tomšič, Mojca Jezeršek (predstavitev vajeništva za SŠL).

Fotografije: učitelji in dijaki Srednje šole za strojništvo; Mojca Jezeršek (SŠL).

Dostopnost