Skoči na glavno vsebino

V šolskem centru Škofja Loka – Srednji šoli za strojništvo – smo v okviru programa Erasmus+ in projekta Generation 4C (generacija, ki je komunikativna, kooperativna, kreativna in kritičnega mišljenja) v mesecu januarju gostili 48 udeležencev srečanja (32 dijakov in 16 učiteljev) s partnerskih šol iz Nemčije, Češke, Slovaške, Hrvaške in Italije.

Rdeča nit srečanja v Škofji Loki je bila uporaba dronov in vse v povezavi s to tehnologijo. Ni pa manjkalo kulturnih dogodkov in ekskurzij v partnerska podjetja.

Srečanje se je pričelo v ponedeljek dopoldne, ko smo se zbrali v predavalnici, kjer je goste najprej nagovoril direktor ŠC Škofja Loka Martin Pivk. Po uradnem delu so potekale predstavitve posameznih šol in udeležencev. Da je bilo srečanje še bolj mednarodno, smo dijake razdelili v 6 mešanih skupin – v vsaki skupini je bil po en dijak iz vsake države. Za večjo motivacijo dijakov za projektno delo smo začeli s predavanjem o dronih, ki ga je pripravil Robert Šipec, Ministrstvo za obrambo, sledilo pa je še predavanje o regulativi in omejitvah uporabe dronov, ki ga je pripravil Peter Čičerov, Agencija za civilno letalstvo RS.

V popoldanskem času so si dijaki in učitelji ogledali Škofjo Loko. Dijake je po mestu vodila interaktivna aplikacija, ki so jo uporabljali na telefonih, in tako je bilo spoznavanje našega mesta še bolj zanimivo.

Naslednji dan, v torek, se je pričelo delo v projektu. Dijaki so delali po skupinah; izdelovali so nacionalne in EU-platforme za pristajanje dronov, najprej vsak zabe, ročno na list papirja, nato so izbrali najboljšo idejo in z modeliranjem le-te s pomočjo programa Creo pripravili modele za tiskanje. Posebno skupino so tvorili »piloti dronov«, ki so bili zadolženi, da pripravijo protokol letenja z droni, na osnovi katerega so naučili upravljanja dronov ostale člane njihove skupine. Da ni bilo samo delo v projektu, smo pred kosilom našim gostom razkazali še našo šolo, predvsem prostore MIC-a, kjer so šolske delavnice in laboratoriji, v popoldanski čas pa smo vključili še en kulturni dogodek – ogled Škofjeloškega gradu, kjer so udeleženci srečanja lahko še podrobneje spoznali zgodovino našega srednjeveškega mesta.

V sredo je bil bolj sproščen dan, saj smo za goste organizirali strokovno ekskurzijo v podjetje Adria Tehnika, kjer so dijaki lahko pobližje spoznali poklic serviserja letal (večina dijakinj in dijakov obiskuje srednjo šolo za strojništvo) in iz prve roke dobili odgovore na vprašanja. Poleg tega smo si lahko ogledali notranjost letala (pilotska kabina) pred servisom in med servisom, ko je kabina odprta za servisiranje. Dijaki so bili nad obiskom zelo navdušeni, saj je večina prvič vstopila v letalo, za vse pa je bila izkušnja pogovora z vodji skupin in letalskimi inženirji nekaj novega in enkratnega. Počaščeni smo bili tudi, da je našo skupino prišla pozdravit inženirka leta 2022 Rosana Kolar, letalska mehaničarka v podjetju Adria Tehnika. Vodji kadrovske službe podjetja Bisreki Prošek, Tanji Farčnik Strniša in. Nini Varl, ki sta ogled podjetja organizirali, se najlepše zahvaljujemo za nepozabno izkušnjo.

Z Letališča Brnik nas je pot vodila v Ljubljano, kjer sta nas že čakali vodički, ki sta nam razkazali stari del Ljubljane. Še bolj sproščujoče pa je bilo v popoldanskem času, saj smo goste odpeljali v BTC City; do vrnitve v Škofjo Loko so lahko nakupovali ali pa se sprostili v Vodnem mestu.

V četrtek dopoldne so dijaki nadaljevali z delom na pristajalnih platformah, piloti pa so pripravili informacije glede pravil uporabe dronov na evropskem nivoju, saj so nacionalne regulative poenotene z evropsko, in potrebnih dovoljenjih za posamezni tip drona.

V popoldanskem času je dijake že čakal t. i. challenge – letenje z droni od točke do točke, s posebnimi nalogami na posamezni točki (odgovori, zapiši, slikaj …). Po napornem strokovnem delu je bil zopet čas za sprostitev in dijaki so se v spremstvu učiteljev odpravili v Ljubljano, v Woop Areno na bowling.

V petek, zadnji dan srečanja v Škofji Loki, so dijaki v dopoldanskem času pripravili in predstavili vsebino srečanja po dnevih in aktivnostih. Ob zaključku so dijaki z droni še dvignili nacionalne zastave partnerskih šol. V popoldanskem času smo goste odpeljali še na  ogled Muzeja Elan v Begunjah in starega dela mesta Radovljica.

Zapisal: Tadej Gartner

Podobni prispevki

Generation 4C: Zaključno srečanje v Trstu

Generation 4C: Zaključno srečanje v Trstu

Zadnje, zaključno srečanje projekta Generation 4C je potekalo od 7. do 13. maja 2023 na partnerski šoli ENAIP v Trstu, nekatere aktivnosti pa so bile organizirane tudi v Vidmu (Udine), kjer je tudi sedež partnerske šole. Srečanja se je udeležilo 10 dijakov in 4...

Generation 4C: Srečanje v Spišski Novi Vesi na Slovaškem

Generation 4C: Srečanje v Spišski Novi Vesi na Slovaškem

Drugo srečanje za učitelje in koordinatorje je potekalo od 16. do 22. aprila 2023 na partnerski šoli SPŠ Technicka,v Spišski Novi Vesi na Slovaškem, kot je bilo načrtovano glede na časovnico projektnih aktivnosti. Srečanje smo pričeli s formalnim sestankom v...

Dostopnost