Skoči na glavno vsebino

V projektu izdelujemo repliko dirkalnega gokarta z bencinskim in električnim pogonom.

Sodelujemo Domen Filipič, Luka Rant, Tine Demšar in Martin Koderman, 4. As, pod vodstvom Matjaža Luznarja, učitelja strokovnoteoretičnih predmetov.  Velikokrat pa nam je s svojimi izkušnjami pri dirkanju z gokarti na pomoč priskočil tudi  Sebastjan Pivk.

Pri projektu sodelujemo od začetka tretjega letnika, ideja za projekt pa se je pojavila že prej. Največ časa za delo pri projektu smo imeli po pouku in med praktičnim poukom v šoli.

V šolskih delavnicah smo izdelali okvir gokarta iz krom-molibdenovega jekla, ki smo ga zvarili z varilnim aparatom TIG.  Pri izdelavi okvirja smo si pomagali z varilno pripravo, ki je bila izdelana po dimenzijah FIA. V šoli smo izdelali krmilni mehanizem, ki je sestavljen iz premnikov, očesnih ležajev, jarmovega droga, volanskega droga in volana. S pomočjo CNC-rezkalnih strojev smo izdelali pesta koles, verižnika in diska ter bolj zahtevne elemente krmilja.

Sodelovali smo tudi z nekaj lokalnimi podjetji:

  • pri Sportstil kart d.o.o. so nam priskrbeli nekaj sestavnih delov, ki jih v šoli nismo mogli izdelati, npr. motor, gume, platišča, verižnik, volan sedež in plastični odbijači
  • pri podjetju Tinex d.o.o. in MME motosport d.o.o. so nam pomagali z ležaji in gibljivimi zglobi,
  • pri Kammu smo dobili vse potrebne vijake,
  • pri Balažic INOX d. o. o. so nam izrezali in zakrivili nosilce ležajev,
  • pri Ines d. o. o. pa so nam pomagali pri vrezovanju levih navojev.

Ko bo gokart končan, bo namenjen predvsem promociji šole, seveda pa se bomo z njim za nagrado zapeljali tudi na dirkališču. V času izdelovanja gokarta smo pridobili dodatna praktična znanja, izkušnje in se med seboj tudi dobro povezali.

Dostopnost