Skoči na glavno vsebino

V torek 6. decembra 2022, so dijaki 2. Do in 2. Di obiskali podjetji Filc in LTH Castings.

Naša prva postaja je bilo podjetje Filc.

Direktorica razvoja nam je predstavila podjetje in izdelke.

Podjetje proizvaja netkane tkanine iz umetnih mas, ki se kot material uporabljajo v gradbeništvu, krovstvu, avtomobilski industriji, izdelavi filtrov in medicini. Škarij ali blaga, kar običajno povezujemo z izrazom tkanina, nismo videli. Stroji za izdelavo teh proizvodov so veliki in zapleteni. Proizvodnja se nikoli ne ustavi, le enkrat letno izvedejo popravila.

Obisk smo zaključili z željo, da bi se kdo od dijakov po končanem šolanju pri njih tudi zaposlil.

    Nadaljevali smo v podjetju LTH Castings, ki se ukvarja z načrtovanjem, razvijanjem in izdelavo orodij za tlačno litje aluminija; z lastnimi orodji izdelujejo sestavne dele za avtomobilsko industrijo. Razkazali so nam merilni laboratorij in orodjarno, v kateri smo lahko videli najnovejše obdelovalne stroje za izdelavo zahtevnih sestavnih delov orodij.

    V merilnem laboratoriju smo videli stroj za analizo kvalitete izdelkov s CT-tehnologijo.  V orodjarni uporabljajo tiskalnik za lasersko tiskanje kovinskih sestavnih delov tlačnih orodij; s tem dosežejo optimalno hlajenje krotičnih delov orodja.  Pri izdelavi kosov uporabljajo tehnologijo FSW (friction stir welding), s katero dosežejo tesno spajanje dveh delov izdelka v eno celoto na povsem nov – do sedaj neuporabljen – način.

     

    Dostopnost