Skoči na glavno vsebino

V sredo, 19. oktobra 2022, smo se z dijaki 1. AL in 4. ML podali na raziskovanje naše slavne preteklosti na avstrijsko Koroško.

Sprehodili smo se po središču Celovca in si v deželni hiši ogledali dvorano grbov s knežjim kamnom, simbolom slovenstva. Na Gosposvetskem polju smo se najprej povzpeli na Krnski grad (nekoč središče Karantanije, kjer se je začelo ustoličevanje karantanskih knezov in kjer so izkopali knežji kamen). Kneza je umestil kmet-kosez v slovenskem jeziku. V cerkvi Gospe Svete, kjer je pokopan sv. Modest, smo spoznavali stavbarstvo in krščansko simboliko v povezavi s Karantanijo. Karantansko »trilogijo« smo zaključili z ogledom vojvodskega prestola, na katerem so podeljevali fevde in sodili.  

Na koncu smo si v Šentvidu ob Glini ogledali proizvodni obrat svetovno znanega lesno-predelovalnega podjetja Fundermax, v katerem izdelujejo različne kompaktne plošče. Tam nas je pozdravil tudi predstavnik Slovenske gospodarske zveze iz Celovca Andrej Hren in nam ponudil pomoč pri iskanju partnerjev v Avstriji.

Besedilo in fotografije: Ambrož Vuga

Dostopnost