Skoči na glavno vsebino

V Taboru na Češkem smo se v času od 17. do 21. oktobra 2022 udeležili srečanja dijakov in učiteljev partnerske šol iz Nemčije, Slovaške, Hrvaške, Slovenije in Italije, sodelujočih v projektu Generation 4C.

Na poti v Tabor smo si ogledali Unescovo mesto Češky Krumlov.

Dijaki so v mednarodnih skupinah (v vsaki skupini je bil po en udeleženec iz vsake države) reševali naloge s področja proizvodnje, distribucije in predvsem porabe energije, saj je bila energija glavna tema programa na partnerski šoli SPŠ Tabor. Poleg strokovnega dela so dijaki spoznali tudi kulturo, jezik in vrstnike – češke dijake, ki so jim bili stalno v pomoč pri premagovanju jezikovnih ovir, pa tudi s povsem praktičnimi napotki.

Program je poleg strokovnega in družboslovnega (predstavitve šol, krajev, mest in držav) dela pri projektu vključeval tudi ogled partnerske šole SPŠ Tabor, še posebej VR/AR-oddelka, ogled mesta Tabor in okolice ter obisk jedrske elektrarne Temelin. Ogledali smo se tudi naravne znamenitosti – jezero Jordan in kraško jamo. Testirali smo uporabo drona, saj bo sestava, uporaba in letenje dronov rdeča nit programa, ko bomo srečanje gostili na naši šoli v mesecu januarju 2023.

Srečanje se je zaključilo s predstavitvami dijakov – kaj so se novega naučili, videli in spoznali na izmenjavi na Češkem.

Ob povratku domov smo si ogledali muzej Red Bull na letališču mesta Salzburg.

Dijake so spremljali trije učitelji – mentorja Iztok Basaj in Matej Praprotnik ter koordinator projekta Tadej Gartner.

Seveda pa smo obiskali tudi naša dva vajenca, Alexandra in Matevža iz 3.Č, ki sta že dva meseca na praksi v podjetju Motor Jikov.

Več pa v galeriji.

Dostopnost