Skoči na glavno vsebino

V torek, 19. aprila 2022, so se dijaki 2. AL in 2. DMT Srednje šole za lesarstvo odpravili v šolo v naravi.

Pot jih je iz Škofje Loke najprej vodila na Bled, kjer so si ogledali proizvodni proces vrat in okvirjev v podjetju Lip Bled. Sledil je še obisk podjetja Lip Bohinj v Bohinjski Bistrici, kjer so si ogledali novo linijo za sortiranje hlodovine in proizvodni obrat za izdelavo opažnih plošč. Po kratki vožnji so dijaki okoli poldneva prispeli v Bohinj, kjer so se nastanili v Hostlu pod Voglom, ki se nahaja v neposredni bližini jezera. Po okusnem kosilu in krajšem počitku so se dijaki odpravili na pohod do Kosijevega doma na Vogarju. Pohodniško obarvan dan je zvečer odlično zaokrožilo še predavanje našega nekdanjega učitelja in alpinista Andreja Štremflja.

Sredino dopoldne je minilo v znamenju različnih športnih aktivnosti. Dijaki so se preizkusili v plezanju, kolesarjenju in vožnji s kanujem. V popoldanskem času je sledila še tekaška preizkušnja z dobrodelno noto. S pretečenimi kilometri in donacijami so se dijaki vključili v projekt Karitasa, ki nosi naslov Tek podnebnih sprememb. Z vsakim pretečenim kilometrom udeleženci poskrbijo, da v različnih regijah Afrike posadijo eno drevo. V projekt so se vključili prav vsi in tako poskrbeli, da se je do konca popoldneva nabralo lepo število kilometrov. Posebna pohvala gre dijakom, ki so se odločili, da pretečejo dobrih enajst kilometrov dolgo razdaljo okoli Bohinjskega jezera. Najbolj pogumni so tekaško utrujenost pregnali s skokom v jezero.

V četrtek je sledila izredno zanimiva delavnica z naslovom Gozdna melodija. Pod vodstvom Maje Šilc in Zdravka Cesarja so dijaki spoznali, kaj je resonančna smreka in kako iz nje izvabiti zvok. Sledil je tudi prikaz priprave lesa za različne inštrumente. Nekoliko utrujeni, a polni novih znanj in izkušenj, so si dijaki pred odhodom domov ogledali še slap Savica.

Besedilo in foto: Domen Jemec

Dostopnost