Skoči na glavno vsebino

Dijakinje in dijaki Srednje šole za lesarstvo smo 14. in 15. oktobra odkrivali Posavje in Dolenjsko.

V gradu Bogenšperk smo si ogledali muzejsko zbirko o življenju in delu Janeza Vajkarda Valvasorja, polihistorja in avtorja znamenite Slave Vojvodine Kranjske. Ste npr. vedeli, da je prav on načrtoval tunel na Ljubelju že konec 17. st.?

V Veliki Preski smo si ogledali interaktivni muzej Lesarius in poslušali predavanje Jožeta Kosa iz Centra za zunanjo ureditev o razvoju posla in povezovanju različnih strok pri trženju lesarskih izdelkov. Gospodu idej res ne zmanjka in z ekipo razvija orgle iz lesa, ki bodo postavljene na prostem.

Nato smo se peljali v Šentrupert in si ogledali več vrst kozolcev in se podučili o načinu njihove gradnje, njihovem razvoju skozi čas in funkcijah. Ob našem obisku je nek narodnozabavni bend iz Dolenjskih toplic ravno snemal videospot.

Peljali smo se proti jugu v Suho krajino in si v Žužemberku ogledali lehnjakove pragove na reki Krki, za tem pa še kraški izvir reke Krke, druge najdaljše reke, ki teče le po ozemlju Slovenije.

Dan je bil pester in zanimiv, želimo si še več takšnih. 

Meni je bila ekskurzija všeč, ker smo si ogledali nekatere bisere Slovenije, ki si jih z družino ne bi. Zelo všeč mi je bilo, da smo bili skupaj s 3. al, da smo se spoznali tudi z njimi in navezali stike. Upam, da boste učitelji ekskurzije še večkrat organizirali.

Luka, 1. al

Ekskurzija se mi je zdela zelo zanimiva in z veseljem bi nanjo odšel še enkrat. Najbolj se mi je vtisnila v spomin Krška jama, saj me jamski svet zelo zanima. Dobro je bilo tudi to, da je profesor Vuga na avtobusu povedal nekaj zanimivosti o lokaciji, ki smo si jo nato ogledali.       

Tadej, 1.al

Dan je bil zanimiv, izvedel sem veliko novega.

Tomaž, 1. al

Všeč mi je bilo Mizarstvo Kos, ker je povezano z našim poklicem. Je dober znak za naše nadaljnje šolanje.                  

Domen, 1. al

Ta dan, pouk na drugačen način, mi je bil zelo všeč. Vesel bi bil, če bi bilo takih dni čim več.

Blaž, 1. al

Besedilo in foto: Ambrož Vuga

Dostopnost