Skoči na glavno vsebino

Končno smo se lahko z našimi partnerji osebno srečali. Prvo srečanje je potekalo v Trstu (18.– 22. oktober 2021) na partnerski šoli ENAIP, kot je bilo načrtovano glede na časovnico projektnih aktivnosti.

Šola ENAIP iz Italije je nova partnerka naše »projektne druščine«, saj z ostalimi šolami iz Nemčije, Češke, Slovaške in Hrvaške sodelujemo že od leta 2012. Ker je naša šola z ENAIP sodelovala že prej, v okviru mednarodne konference BRiES, se je odzvala na naše povabilo in se kot polnopravna članica pridružila projektu na ravni prijava projekta v letu 2019.

Srečanje smo pričeli z neformalnim sestankom v ponedeljek popoldan in ga naslednji dan nadaljevali s predstavitvami posameznih partnerskih šol, ko smo našo šolo novim partnerjem predstavili tudi mi. V okviru srečanja smo si nato ogledali šolo, spoznali vodstvo in učitelje ter se srečali tudi z dijaki pri pouku in na praksi v delavnicah. Ogledali smo si tudi center znanosti, center inovacij ter spoznali lokalno okolje, ljudi ter kulturo regije. Šola gostiteljica nas je odpeljala tudi na sedež organizacije ENAIP v Vidmu, kjer izvajajo programe avtoservisne stroke, elektrotehnike in logistike, medtem ko program strojništva izvajajo v Trstu.

Šola ENAIP izobražuje za področje avtomehanike in motornih koles, strojništva, elektrotehnike in logistike. Predvsem imajo zelo velik oddelek za avtoservisno dejavnost in servisiranje motornih koles, kar vidimo kot potencialno priložnost za izmenjavo – prakso dijakov na tem področju.

Poleg organiziranih aktivnosti je potekalo tudi delo v projektu; s pomočjo učiteljev stroke smo določili vsebino in naloge za dijake, ki bodo sodelovali v prihodnjih srečanjih, saj bo poleg obravnavanja socioloških tem, kot so etika, religija in aktivno državljanstvo, rdeča nit projekta  izdelovanje dronov.

Srečanja so se udeležili ravnateljica SŠS, mag. Mojca Šmelcer, učitelj 3D-tehnologije Iztok Basaj in koordinator projekta Tadej Gartner.

Naslednje srečanje bo potekalo z dijaki v mesecu aprilu 2022 v Oroslavju na Hrvaškem.

Predstavitev naše šole na srečanju (v ang.)

Dostopnost