Skoči na glavno vsebino

Od srede, 9. 9., do petka, 11. 9. 2020, so dijaki 5.Ns (Leon Banič, Luka Kajzar, Aleš Klemenčič, Nik Mlakar in Matej Tičar) predelali električni invalidski voziček za gospoda Iva Jakovljeviča. Projekt je podprla in financirala neprofitna okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green z Jesenic, predelava pa je potekala v inštitutu Metron v Češnjici pri Kropi.

Voziček je bil nov, na žalost pa imajo vsi invalidski vozički svinčene baterije, katerih kapaciteta je za današnje razmere majhna. Po pogovoru z Ivom smo se dogovorili glede predelave. Želel si je čim »večjo« baterijo, priključek za polnjenje telefona, vzvratno kamero, ogrevan sedež, inverter z vtičnico napetosti 230 V AC in polnilec za baterijo.

Sledila je izgradnja 2 svinčenih akumulatorjev, izmerili smo prostor za nove litijeve baterije. Glede na razpoložljiv prostor, smo določili mere nove, sestavljene baterije. Ta bo imela 90 Ah, kar je dvakrat več od originalne. To pa seveda pomeni najmanj dvakrat večjo razdaljo, ki jo lahko prevozi z vozičkom.

Pri predelavi velja omeniti inovativnost naših dijakov, ki so za nosilec mobilnega telefona uporabili pohodno palico in jo pobarvali v barve vozička.

Predelava je potekala brez večjih zapletov. Vse želje glede predelave smo g. Ivu uresničili, nad predelavo je bil vidno ganjen. Končno se mu bo mogoče izpolnila želja, da bi prevozil pot od doma (okolica Kranja) do Izole s svojim vozičkom.

Janko Brejc, u. d .i. s.

       

Dostopnost