Skoči na glavno vsebino

V petek, 8. maja 2020, je potekala slavnostna razglasitev tekmovanja dijaških podjetij, ki ga vsako leto organizira Zavod za spodbujane podjetnosti mladih. Projekt poteka pod licenco Junior Achievement, v kateri sodeluje po svetu na milijone mladih, ki jih zanima podjetništvo. Letos sta projekt podprla tudi EIT Raw materials in Urad vlade Republike Slovenije, v okviru katerega deluje blagovna znamka I feel Slovenia.

Srednja šola za strojništvo je letos sodelovala s kar štirimi podjetji: Recolor, Sloboni, Protecar in Sesalko. Tekmovanje je potekalo preko spleta; dijaki so morali oddati poslovno poročilo, sliko izdelka, logotip podjetja in kratek opis podjetja. Najbolj ambiciozni so posneli tudi film. Strokovna komisija je izbrala od 6 do 8 podjetij, ki so prišli v izbor v posamezni kategoriji. Intervjuji po različnih kategorijah so potekali v četrtek, 7. maja.

PODJETJE RECOLOR, ki so ga ustanovili Janez Poklukar, Jakob Kalan in Martin Fajfar iz 3.BS, je bilo izbrano za najboljše podjetje leta – osvojili so 1. mesto v glavni kategoriji tekmovanja. Razvili so sprej za večkratno uporabo, ki ga lahko uporabnik sam napolni z barvo. Materiali za izdelavo izdelka so reciklirani. Spraj se lahko uporabi tudi za druge namene… Poleg glavne nagrade, so dosegli tudi dve drugi mesti: po izboru mentorjev programa in za reklamni film ter tretje mesto v kategoriji Inovativnost. Dijaki so prepričali komisijo s svojo inovativnostjo, iskrenostjo in pristnostjo. Izkušnja sodelovanja v programu je zelo pozitivna, saj so od komisij prejeli ogromno spodbud, pohval in novih izzivov za prihodnost.
V juliju bodo zastopali Slovenijo na evropskem tekmovanju Junior Achievement, ki bo letos potekalo na Portugalskem. Verjetno tudi preko spleta.

Podjetje SESALKO, pod mentorstvom Tadeja Debelaka, ki so ga ustanovili Nejc Abram, Gal Debeljak, Jaka Pogačnik in Martin Mezek iz 4.Ks, je bilo nominirano v kategoriji: EIT – krožno gospodarstvo in je doseglo 3 mesto.

Podjetje SLOBONI, ki so ga ustanovili Aljaž Koglar, Matija Zavrl in Mark Pavlin iz 2.Bs, je bilo nominirano v dveh kategorijah: Inovativnost in blagovna znamka I feel Slovenia. Oblikovali so izdelek, ki bi ga uporabili za promocijo Slovenije – z okusi bombonov po značilnih jedeh oz. pijače posameznih slovenskih pokrajin ob tem, da bi izdelek uporabili lahko tudi kot igračo. Ideja je izjemno inovativna, vendar je bila konkurenca v vseh kategorijah izjemna, tako da nagrade niso prejeli. Že sama udeležba na državnem tekmovanju je lep uspeh.

Podjetje PROTECAR je predstavilo idejo o izdelavi zaščite za vetrobransko steklo, pozimi in poleti. Podjetje so ustanovili Nejc Gartner, Aljaž Bertoncelj in Jakob Kern iz 3.Bs. Ker izdelka niso uspeli izdelati, ideja ni dosegla bolj vidnega rezultata.

Vsem mladim podjetnikom, mentorici Zvonki Erce in mentorju Tadeju Debelaku, iskreno čestitamo za pogum in energijo, ki so jo vložili v podjetja in samo tekmovanje.

Iskreno čestitamo tudi podjetjem in mentorju Petru Kurniku iz Srednje šole za lesarstvo našega šolskega centra. Podjetje XILO, ki izdeluje lesena stojala za računalniške monitorje, je osvojilo skupno 2. mesto v glavni kategoriji za Podjetje leta in osvojilo 1. mesto po izboru komisije Alumni Ja Slovenija. Tri nagrade je prejelo podjetje Lamp’ca, ki izdelujejo lične svetilke in navdihujejo z zgodbo, in eno nagrado podjetje Ekolant, ki izdeluje lesena svetila.

       

Dostopnost