Skoči na glavno vsebino

V četrtek in petek, 24. in 25. oktobra 2019, smo organizirali strokovno ekskurzijo v nemški Leipzig. Prvi dan, v četrtek, smo odšli v zelo zgodnjih urah, ob 4.00, izpred ŠC Škofja Loka. Vožnja je potekala čez Gorenjsko, kjer smo spotoma naložili nekatere dijake, nato skozi karavanški predor in Avstrijo na Bavarsko. Naš prvi postanek je bil v Münchnu, kjer smo si ogledali letalski oddelek znamenitega Tehničnega muzeja. Tam so razstavljena različna zračna plovila od začetkov pa do danes, modeli in replike letal ter raket, simulator letenja in še mnogo drugih eksponatov.

Nato smo se odpeljali iz Münchna mimo Audijevega Ingolstadta, Nuernberga in Wagnerjevega Bayreutha proti Leipzigu. Mesto je že stoletja tradicionalno sejemsko mesto, v njem pa je živel in delal tudi skladatelj Johann Sebastian Bach. Naš cilj je bil najmodernejša BMW-jeva tovarna, kjer izdelujejo tudi električne avtomobile. Tovarno smo si ogledali z lokalnim vodnikom.

Po ogledu smo se odpeljali do mladinskega hotela, kjer smo se nastanili. Zvečer smo se odpravili še proti središču, kjer smo si privoščili večerjo v lastni režiji.

Drugi dan po zajtrku smo si ogledali središče Leipziga. Sprehodili smo se mimo glavnih znamenitosti (železniška postaja, cerkev sv. Nikolaja, kjer se je začelo gibanje za padec Berlinskega zidu in združitev Nemčije, nenavadni stavbi univerze in univerzitetne knjižnice, Moritz bastion, kjer si je kot študentka rokave zavihala tudi današnja nemška kanclerka Angela Merkel, cerkev sv. Tomaža, kjer je pokopan Johan Sebastian Bach, stara in nova mestna hiša, trgovske pasaže, kjer se skriva tudi Mefistova klet iz Goethejevega Fausta … Po sprehodu smo zapustili središče in si ogledali še spomenik Bitke narodov, kolosalno stvaritev, ki slavi poraz Napoleona leta 1813 v največji bitki v svetovni zgodovini do 1. svetovne vojne.

Po obisku spominskega mesta smo se začeli čez Nemčijo vračati proti domu, vmes pa smo se ustavili v Münchnu, kjer smo stopili v BMW Welt (salon BMW), kjer smo se seznanili z novostmi na področju osebnih avtomobilov znamk: BMW, Mini in Rolls Royce.

Bili smo že kar precej utrujeni. Eni so si v avtobusu ogledali film »Zbogom Lenin«, drugi pa malo zaspali. V Škofjo Loko smo se vrnili okoli 23:30.

Dostopnost