Skoči na glavno vsebino

Od 13. do 17. 9 2018 se je 10 dijakov šolskega centra udeležilo strokovne ekskurzije v mesto Tabor na Češkem, kjer smo obiskali partnersko šolo Střední průmyslová škola strojní a stavební, Tábor in se udeležili tradicionalne prireditve Taborska srečanja v starem delu mesta. Prvi dan so nam učitelji in učenci pripravili sprejem, nam predstavili šolo in program obiska, zvečer pa smo se udeležili svečane otvoritve Taborskih srečanj.
Z velikim zanimanjem smo si popoldne ogledali tudi čudovit grad Hluboka južno od Tabora.
V soboto smo se zbrali na kratki kulturni prireditvi pred lipo slovensko češkega prijateljstva, nato pa smo si ogledali staro srednjeveško jedro mesto, med drugim smo se sprehodili tudi po zanimivih podzemnih rovih pod osrednjim trgom. Popoldne smo spremljali povorko prebivalcev mesta in gostov pobratenih mest v srednjeveških kostumih, nato pa smo spoznavali tradicionalne obrti in izdelke na srednjeveški tržnici, prisluhnili glasbenemu programu na glavnem trgu in se okrepčali na številnih stojnicah z lokalnimi specialitetami.

V nedeljo smo se odpravili v Prago, kjer smo si ogledali Hradčane, Karlov most in se mimo znamenitosti starega mesta sprehodili do Vaclavega trga. Pozornost je bila posvečena tudi dediščini, ki jo je v Pragi zapustil naš arhitekt Jože Plečnik.
Ko smo se v ponedeljek zjutraj poslovili od naših gostiteljev, smo se odpravili proti domu. Ustavili smo se še v slikovitem mestu Češki Krumlov, ki je pod Unescovo zaščito.

Zapisal: Marko Ahčin

Dostopnost