Skoči na glavno vsebino

V petek, 12. 1., je v okviru programa Erasmus+ in projekta »Usposabljanje v tujini bogati« šest dijakov Srednje šole za strojništvo odšlo na enomesečno poklicno izobraževanje in usposabljanje v tujino. Strojni tehniki Žan Gartner, Anže Koren Likar in Žiga Treven iz 5. MS razreda ter trije avtoservisni tehniki Žan Jauh, Domen Pipan in Luka Zalokar iz 5.NS razreda.

Strojni tehniki so odšli v Tabor, Rep. Češka, in se usposabljajo v podjetju Kovosvit MAS (www.kovosvit.com), ki izdeluje CNC stroje in izvaja avtomatizacijo proizvodnih procesov. Prvi teden so delali v konstrukciji – risanje 3D modelov, naslednji teden pa bodo na oddelku za tehnologijo. Spoznali bodo vse oddelke podjetja kot tudi njegovo kulturo in delovno okolje. Dijaki so nastanjeni v dijaškem domu naše partnerske šole. Prvi vikend so se privajali na novo okolje in spoznavali mesto Tabor in okolico ter se pripravljali na delo v podjetju. Minil pa je že drugi vikend, ko so se dijaki z avtobusom odpeljali na ogled češke prestolnice – Prage, kjer so tudi prenočili v hostlu in se naslednji dan vrnili v mesto Tabor. Dijaki poleg prakse v podjetju tudi spoznavajo kulturo in znamenitosti dežele, se družijo z vrstniki in se učijo češčine.

 

 

Avtoservisni tehniki pa so odšli na v mesto Mühlhausen v Nemčiji in se usposabljajo v podjetjih Schade GmbH (Mercedes), Autohaus An der Aue GmbH (VW in Audi) in Autohaus Gleichmann GmbH (Suzuki). Dijaki so nastanjeni v penzionu, ki je blizu partnerske šole in podjetij. Prvi vikend so izrabili za spoznavanja mesta Mühlhausen, katerega jim je razkazal učitelj angleščine, g. Robert Stelter, ki je bil lansko leto na usposabljanju (job shadowing) na naši šoli. S praktičnim usposabljanjem v podjetjih so pričeli v ponedeljek, zadnji vikend pa so se odpravili do nekdanje meje med Nemčijama in si tam s koordinatorjem, g. Karstnom Boettcherjem, ogledali muzej. Včeraj pa so se odpravili še do geometričnega središča Nemčije, ki je blizu Mühlhausna.

Nekaj utrinkov pa v galeriji.

Dostopnost