Skoči na glavno vsebino

Kajenje v najstniških letih ne škodi zdravju.     NI RES
Kajenje povzroča spremembe v telesu kadilca že ob začetku kajenja. Spremembe imajo lahko dolgotrajne negativne posledice za razvoj možganov in miselnih sposobnosti mladega kadilca.

Po začetka kajenja se lahko pojavijo: zmanjšana telesna zmogljivost, pospešeno staranje kože, kašelj, astma ali njeno poslabšanje.

O zdravstvenih težavah, ki jih povzroča kajenje

Kajenje pomirja, zmanjša stres.     NI RES

Kadilci ob pomankanju nikotina občutijo napetost, stres in razdražljivost. Po pokajeni cigareti se sicer počutijo pomirjene, vendar je ta občutek pomirjanja lažen. Kadilec s cigareto zadosti potrebi po nikotinu. To je znak odvisnosti. Torej kajenje ne zmanjšuje stresa, ampak ga povečuje.

Ročno zvite cigarete so manj škodljive kot kupljene cigarete. NI RES
Tobak za zvijanje vsebuje vse škodljive kemične snovi, ki jih vsebujejo tudi cigarete, zato ročno zvite cigarete niso nič manj škodljive.

Elektronske cigarete niso škodljive.     NI RES

Tudi elektronske cigarete vsebujejo zdravju škodljive snovi. Večina jih vsebuje nikotin, ki kadilca zasvoji. Nikotin ima škodljive učinke na razvoj možganov in lahko privede do znižanih miselnih sposobnosti. V elektronskih cigaretah so tudi vlažilci in arome, katerih dolgoročnega vpliv na zdravje še ne poznamo.

Kajenje vodne pipe je manj škodljivo od drugih oblik kajenja.     NI RES

Vodne pipe proizvedejo veliko količino dima, ki ga voda ne očisti škodljivih snovi in še vedno vsebuje nikotin in druge strupene snovi. Kajenje vodne pipe običajno traja dlje kot kajenje ene cigarete. Tako lahko posameznik med enournim kajenjem vodne pipe inhalira toliko dima, kot če bi pokadil od 100 do 200 cigaret.

Foto: Freepik

Povzeto po: Koprivnikar H., Kravos P. (2017). Miti o kajenju. NIJZ, Ljubljana.

Več mitov o kajenju

O opuščanju kajenja

Gradivo za starše

Podobni prispevki

Preventivna akcija Dec, duševno zdravje ni hec!?

Preventivna akcija Dec, duševno zdravje ni hec!?

Študenti_ke psihologije FF UL začenjajo z akcijo Dec, duševno zdravje ni hec! S preventivno akcijo želijo pomagati razbiti stigmo in ozavestiti moške o pomenu skrbi za lastno duševno zdravje. Če te zanima več o vzrokih nastanka in možnostih za iskanje pomoči, začni...

Dostopnost